2023-05-15
老友约食饭,话介绍间好嘢俾我,有海鲜又有刺身,地点居然喺火炭,究竟系真唔系呀?呢间位于工业区内嘅「食餐好本店 Eat Well Honten」离火车站唔算远,约十多分钟路程。一入到去就见到一排一排嘅鱼缸,十分壮观,放满各式各样海鲜,骤眼睇已经有面包蟹、南澳龙虾、青口、南非鲍鱼、日本松叶蟹、加拿大象拔蚌、百鸟贝、北寄贝、南非生蚝、澳洲大黑鲍鱼、法螺、栗子蟹及啱啱㓥起嘅鱼件,种类五花八门,睇到眼花撩乱。呢只估计有三斤几重嘅澳洲龙虾同超级大只嘅松叶蟹好吸睛㖞。刺身都有好多款选择,例如:三文鱼、三文鱼籽、吞拿鱼、象拔蚌、八爪鱼、牡丹虾、北海道海胆、富山萤光鱿鱼、带子…等等,由于食材由日本新鲜空运到港,最好预早订购,咁就包保食到最新鲜嘅第一手刺身啦。钟意打边炉嘅,呢度都有多款不同丸类可供选择:好似墨鱼丸、龙虾丸、牛肉丸,七彩海鲜丸咁。对于水嘅质素同卫生,老板娘都好有要求,全部海鲜都会用还原水机清洗干净至俾客人享用,包保食得开心又放心。当日不时见有附近街坊光顾,出手仲一啲都唔弱,好似呢盆超无敌嘅南非生蚝同刺身拼盘,单睇件头已经劲吸引;原来佢哋上次食过觉得正,所以今次特别约多几个friend喺店外嘅
呢只估计有三斤几重嘅澳洲龙虾同超级大只嘅松叶蟹好吸睛㖞。
当日不时见有附近街坊光顾,出手仲一啲都唔弱,好似呢盆超无敌嘅南非生蚝同刺身拼盘,单睇件头已经劲吸引;原来佢哋上次食过觉得正,所以今次特别约多几个friend喺店外嘅长枱上直接开餐,一于发挥日本立食嘅快靓正精神。
见到食材咁新鲜,唔洗多谂啦,南非鲍鱼肥大肉厚,浓郁嘅鲜味源源喺口中渗出,而生蚝就来自不同嘅产地,例如:法国、南非、日本等,视乎当日来货而定。
刺身每样点啲:三文鱼、三文鱼籽、吞拿鱼、象拔蚌、八爪鱼、牡丹虾、北海道海胆及富山萤光鱿鱼,全部都非常鲜甜,立时加码买多一份孝敬老婆。
呢支还原水冷泡茶采用台湾翠峰乌龙做茶底,甘甜又解喝,不错!
如果无时间现场选购,可选外送服务,买满$2000即可免运费,地点包括沙田、大埔及马鞍山,至于其他地方就可以安排Van仔到付车费。
想喺屋企开Party 或者食餐好,以后又多一个好选择啦。
食餐好本店
地址: 火炭10-14号桂地街华丽工业中心地下5号舖