2003-07-25
食大闸蟹同黄油蟹差唔多系每年的指定动作,大阐蟹通常去老正兴或大上海﹝已结业﹞,黄油蟹就海都或鸿星。不过今年有人话呢度几抵食,见七百多除黄油蟹外,又有翅、鲍鱼、鹅掌、官燕、蟹粉饱等等又好似系几抵,因黄油蟹近四十蚊一两,所以净系只蟹都三百几,所以今年就来试试。主角是热辣辣的黄油蟹,斤两十足,但黄油就唔够布满全只蟹,起码食爪时都唔系好食到黄油,个人黄油蟹最好食的地方系有黄油的蟹爪,所以有D失望。但好在黄澄澄的蟹油都软滑又美味,都算是非常正。席间有怕女士怕肥只吃一半,我就多多益善食多半只,令我今晚的蟹宴更value-added;蟹粉小笼包有三只,都有几多蟹肉,唔错;可能大部份的资源去左黄油蟹同蟹粉小笼包,所以其他菜色都属麻麻地,翅及官燕俱普通酒席的货色,唯独是个寿包几好食。带左支红酒去开,每人七百几,总括来说仍可接受。约齐脚可能迟D去海都或鸿星再食过,如有空的话,驱车入流浮山都可以食到正货。