2016-06-02 1924 浏览
同阿爸阿妈喺尖咀行完街,决定喺附近揾个地方食晚饭,难得佢地出黎,费时又返番屋企果头食啦!阿妈话想食小菜,我上网search search之后拣左呢间。打开餐牌,选择都几多,价钱亦算经济实惠,叫多几样都唔肉赤,最后每人拣左两款,好期待!先黎两个小食,口水花蛤同太爷猪手。就咁睇卖相已经感觉到啲花蛤有几新鲜,其实食材咁靓原味应该都已经唔错,师父再花左啲心思去煮成辣味,更加突出果份鲜甜,赞!而个太爷猪手爽口入味,唔会太咸,胶质好重,阿妈狂食话要补骨胶原。小菜拣左4个,唔好以为呢个青芥末牛仔粒咁潮既菜系我叫架,其实系老豆点架,佢知我钟意食牛,但平时成日都系食中式牛柳,所以就话不如搞搞新意思㖞,即刻变得好日式。牛仔粒好松化好腍,青芥末有少少攻鼻,所以食得好过瘾。阿妈见到有鲜淮山浸时蔬就双眼发光话一定要点,劲赞淮山有益,又清润又健脾胃又补气一大堆好处,叫我要食多啲。平时淮山通常都系出现喺阿妈煲既汤入面,原来食落都几爽口鲜味,加埋其他蔬菜,即刻觉得肠胃都清左。而个凉瓜菜甫煎蛋又系阿妈拣既,又系睇中 凉瓜 清热,又系咁叫我食多啲。讲真我对 凉瓜真系有啲抗拒,果种甘味就好似榴梿咁,钟意既就好钟意,唔钟意既

口水花蛤
太爷猪手
青芥末牛仔粒
鲜淮山浸时蔬
而个凉瓜菜甫煎蛋又系阿妈拣既,又系睇中 凉瓜 清热,又系咁叫我食多啲。讲真我对 凉瓜真系有啲抗拒,果种甘味就好似榴梿咁,钟意既就好钟意,唔钟意既就会劲讨厌。难得呢度炒得唔错,果种甘味同蛋香几平衡,所以我都接受到,食食下竟然觉得几好味,送饭一流。
凉瓜菜甫煎蛋
我就拣左个胡椒咸菜猪肚,平时听阿妈讲,夏天湿笠笠,个人变得湿气重,会好易攰同无黎神气,食啲辣辣地既野就最好,可以健脾同去湿。同埋呢个菜功夫比较多,我都唔想阿妈咁辛苦整比我食,一于喺度一齐食啦!猪肚爽脆、咸菜咸淡适中,加上胡椒果种浓郁辛辣,令人食唔停口。
胡椒咸菜猪肚
呢度仲做紧promotion,3位就送酱爆蚬介鲮鱼球,所以又多样野食。外层脆,鱼肉香,蚬蚧酱酿左入鲮鱼球入面,一咬酱汁横飞,要好小心食呢!
酱爆蚬介鲮鱼球
埋单时职员问起先知原来汇丰信用卡有9折优惠,3个人除开每人只需$135,劲抵食!
2016-05-28
等候时间
10 分钟 (堂食)
口水花蛤
太爷猪手