2018-07-18
同女朋友系尖沙嘴行完街食完晚饭,觉得意犹未尽,想食啲西式甜品滋润下个胃,所以就去左The One既Gram cafe and pancakes。佢系The One 4楼,里面已经坐满哂人,都要等一阵先入到去。系等既同时就见到餐厅外面有pancake cushion,而餐厅里面装修简约,更有一棵树做装饰,好organic既感觉。睇完menu,我地叫左烤苹果配红茶忌廉班戟 (HKD 118)同埋意大利芝士蛋糕班(HKD118)。至于饮品就叫左热玫瑰花茶 (HKD 45)和热焦糖坚果茶 (HKD 39)。先黎既系烤苹果班戟,卖相唔错,有3块班戟,上面有好多苹果蓉。另外,仲有4块大苹果,忌廉,Vanilla 雪糕同埋吉士酱。佢既Pancake 好软熟,有入口即溶晚感觉。而苹果蓉同苹果块非常鲜甜,再配搭上佢晚忌廉同吉士酱,真系口感丰富,忍不住不断系咁食。另外,雪糕味道都唔错,整体个分量都好大。跟住黎既就系意大利芝士班戟,有3块班戟,中间有两层芝士,味道同个意大利芝士蛋糕冇分别。我个人觉得班戟既软熟口感,带来比较新鲜既感觉。卖相都唔错,未食都令人食指大动。花茶同果茶闻落去分别好有香玫瑰花味同坚果味
花茶同果茶闻落去分别好有香玫瑰花味同坚果味,但饮落去既味道就好清淡,好啱送住甜品饮,有消滞既感觉。