餐厅: 和平飯店 (大本型)
资讯:

餐厅: 和平飯店 (大本型)
资讯:

2018-12-30 750 浏览
和平饭店可以话系我同fd子饭聚嘅饭堂,贪佢方便就脚,价钱唔会太贵,味道亦唔错。我地一行四个人,于是我地今次点左四人餐。依个餐份量十足,可以拣三种前菜、一款海鲜、两份热菜,另外仲有每人一碗汤、野饮,同埋一份甜点。前菜方面,我地拣左醉鸡、镇江肴肉,同埋鸡丝粉皮。醉鸡酒味浓烈,鸡肉嫩滑,放起面头𠮶啲食落非常香。但系下面浸喺酒入面𠮶啲鸡就酒味略嫌太浓,有啲苦涩,冲一冲水再食会好啲。镇江肴肉不过不失,食落个口感好似硬身嘅啫喱咁,味道偏淡。至于鸡丝粉皮,其只要花生酱够香就会好食㗎啦,所以都唔错㗎。海鲜我地要炒虾球,虾球新鲜弹口,抵赞嘅系有挑肠!至于汤呢,餐系指定跟虫草花煲猪𦟌,每人一盅,非常足料!热食方面,我地点左糖醋鱼块同埋花胶红烧肉。除左花胶有啲腥之外,其他都唔错。尤其系红烧肉唔膻,值得加分。后黎我地另外点左个松子黄花鱼。其实系因为我地习惯去边度食上海菜都会点依味𩠌。我地落完个四人餐先醒起,如果唔系我地可能唔会拣糖醋鱼块🙈黄花鱼炸得脆,但系切落去有啲硬。糖醋汁甜酸适中,唔会盖过黄花鱼嘅味道。不过,虽然黄花鱼唔腥,但系就无乜黄花鱼嘅香味,只可以话系不过不失。甜品方面,餐系跟香蕉豆沙高力。高力新鲜

前菜方面,我地拣左醉鸡、镇江肴肉,同埋鸡丝粉皮。

醉鸡

镇江肴肉不过不失,食落个口感好似硬身嘅啫喱咁,味道偏淡。

鸡丝粉皮

至于鸡丝粉皮,其只要花生酱够香就会好食㗎啦,所以都唔错㗎。

炒虾球

海鲜我地要炒虾球,虾球新鲜弹口,抵赞嘅系有挑肠!

至于汤呢,餐系指定跟虫草花煲猪𦟌,每人一盅,非常足料!

松子黄花鱼

甜品方面,餐系跟香蕉豆沙高力。高力新鲜炸起热辣辣,香蕉豆沙馅唔会太甜,不过都有啲腻,饮番杯茶就啱啱好。
2018-12-29
醉鸡