2017-11-23
早前约左朋友喺天后食晚饭,因为未够钟,又想揾个地方hea下,于是上网揾地方,记得呢间cafe好似话唔限时间(?),几好坐,于是行过黎试试。由香港01经营,背景我唔知道太多,纯粹当一间餐厅咁评论。餐厅楼底够高,其实面积都几大,几阔落,装修有点raw,用嘅系木枱同一啲学校用嘅木椅子,以坐黎计,就其实唔会觉得特别舒适。一般咖啡店会更加舒服。但可以讲环境方面几静,唔会好似平时啲咖啡店咁嘈,而且买完野食/饮品,我谂坐大半日都冇问题,因为周日去到,人流都唔多,而眼见都有唔少人开埋电脑用,有wifi提供,若果想静静地消磨时间,呢度不错。但讲到食物,选择唔算多,以轻食为主,例如有意大利面、沙律等;不过我准备要食晚饭,就对食物冇咩兴趣。饮品方面有绿茶、花茶、水果茶、抹茶、乌龙茶、咖啡、朱古力等手调饮品,定价$28-38。同朋友一人点一杯饮品坐左一个钟,以hea时间黎计,目标达成,但以两杯饮品质素黎计,系非常普通,不值一提。如果味道正常,都唔会觉得贵;但因为味道太差,变相我觉得自己都系俾钱入黎买个位坐下。咁谂,会舒服好多。香蕉朱古力 38:朱古力味唔够浓,蕉味又唔香。芝士泡沫爆谷云雾绿茶 32:做名就够霸
香蕉朱古力 38:朱古力味唔够浓,蕉味又唔香。
芝士泡沫爆谷云雾绿茶 32:做名就够霸气,见佢有芝士茶,作为芝士奶盖控,都忍唔住要一试。
芝士泡沫呢个名改得无错,因为真系泡沫咁转眼即消失,唔好期待系任何平时饮开嘅奶盖。
芝士层亦无芝味,泡沫薄到拎上手不久已经开始同饮品融合。
茶底有味,但偏苦涩,唔合格。
其他食物、饮品,我唔知点,净系呢两杯都令我唔想再访了,有点失望。