1K
2021-07-22 965 浏览
周六放半昼假,本来想揾间咖啡店食件cake饮杯啡就算,点知全店满座。天时暑热唔想等位喇,是但喺附近揾到呢间来自澳门嘅汴京茶寮。(好多年前去澳门有买过茶 印象深刻嘅,店员好有心机答我哋问题。呢度主打原片茶叶即时泡茶,过程认真又讲究。)茶店够阔落,有适合用餐食主食嘅木色枱凳,客人自行揾位点单,整体感觉几free嘅,因为唔觉有店员喺度chit chat咁转。除咗手冲茶、和菓子、茶点,仲供应茶渍饭、荞麦面,消费中上。以$138套餐为例,会有茶渍饭、配菜一款、茶冻同是日手冲茶。茶渍饭套餐 (三文鱼碎茶渍饭、厚烧玉子、茶冻、白牡丹茶) $138茶渍饭细细碗,叫做下午茶都还可以,男士可能会觉得食咗空气,哈。除咗三文鱼碎,可以拣配樱花虾或者白鱼。茶汤调味预咗会清淡;玉子烧中规中矩啦;茶冻有三件,质地实净,带桂花香,味道唔错嘅寿喜烧和牛饭定食 (配海老味噌汤、白牡丹茶) $138和牛饭入面肉嘅份量就唔系话少,又写到明系日本和牛,但可能薄身又煮耐咗,口感一般,寿喜烧汁甜咗啲,唔系话好啱口味。  个汤几好饮。是日手 冲茶系白牡丹,点咗一冷一热,都几大杯,入口清爽。估唔到堂食都系用纸杯,不过细心位系纸杯入面有

寿喜烧和牛饭定食 (配海老味噌汤、白牡丹茶) $138

个汤几好饮。
是日手 冲茶系白牡丹,点咗一冷一热,都几大杯,入口清爽。估唔到堂食都系用纸杯,不过细心位系纸杯入面有茶隔
下午茶