今日黎到大围li间人气中式餐馆•大围小馆•平日都咁热闹, 10点半先开门但我地10点3去到已经排紧长龙了🤩, 有老友记有一家大细, 好彩预早左少少ja.🫖我地拣左水仙, 发现啲茶好浓, 听到店员(同隔离张枱讲😂)佢地嘅茶叶系用人手焗所以茶特别浓, 靓茶👍🏻.🥢点心纸选择非常丰富, 同一般茶楼唔同嘅系怀旧点心有加入d特别嘅食材, 亦有d意想不到嘅款式食, li个时候我已经狂剔点心ing.🥢榄仁马拉糕加埋榄仁蒸香嘅马拉糕, 甜甜绵绵之余亦多一重口感, 老少咸宜.🥢韭黄鲜虾肠爽口鲜虾+韭黄好香, 肠粉拉得厚薄适中好好味.🥢怀旧咸薄罉推介! 店家嘅薄罉啲料丰富到睇唔到块薄罉嘅面团底架, 真心未食过咁足料, 劲多虾粒葱粒, 而且唔系用坊间常用嘅平价火腿, 我食落感觉有烟肉嘅脆香添.🥢煎韭菜粿一碟3大件厚煎韭菜粿, 皮劲薄, 爆多韭菜, 师傅好手势.🥢怀旧鱼翅饺有虾, 木耳, 鱼翅等等食材包成嘅鱼翅饺好大粒足料, 推!🥢赤肉烧卖Cute cute冬菇喺烧卖面头, 肉质劲新鲜, 烧卖皮够唒薄身, 现场做嘅点心真系正好多.🥢金银蛋苋菜饺📸呃like嘅卖相, 手袋型饺咁放满好味苋菜, “金(咸)+银(皮
🫖

韭黄鲜虾肠

爽口鲜虾+韭黄好香, 肠粉拉得厚薄适中好好味.

煎韭菜粿

一碟3大件厚煎韭菜粿, 皮劲薄, 爆多韭菜, 师傅好手势.
怀旧鱼翅饺

有虾, 木耳, 鱼翅等等食材包成嘅鱼翅饺好大粒足料, 推!

怀旧鱼翅饺

📸呃like嘅卖相, 手袋型饺咁放满好味苋菜, “金(咸)+银(皮)”蛋, 干瑶柱, 够唒特别, 味道劲丰富, 又系必食ga.
怀旧准山鸡扎

估唔到! 估唔到鸡扎系用切到薄薄嘅准山包住! 成件事upgrade唒, 准山li个健康嘅食材比平时超吸油嘅腐皮好好多, 不得不提鸡肉, 鱼肚, 猪肚都好嫩juicy. 屋企人都话好好味.
沙翁
冰花蛋球

哗哗声之: 大过2个拳头嘅冰花蛋球阿仔最爱😍, 店员nice nice主动问要5要剪开(细❤️), 惊喜地唔会话油淋淋, 食落口感好fluffy松软, 正呀.
🥢
以为d点心咁特别, 坐得又咁舒服, 店员姨姨又劲nice嘅饮茶会5会好贵? 完全系街坊价钱, 咁正又高质唔怪得日日都大排长龙, 下次身为乖soon仔/女嘅你地识做啦早啲起身去等枱🤩.

2022-07-19
$110 (早餐)
冰花蛋球