2013-10-11 710 浏览
适逢中秋节,同事相约饮茶庆祝,地点由会计小姐同靓仔经理话事,去一家佢地帮衬开o既「正冬火锅料理」,贪佢够抵食wor !「正冬」有两层,楼下灯光较暗较逼人,楼上就光猛得多,感觉上亦宽敞舒适得多,最正就系有卡位坐、有电视睇,所以同事们每次黎都必定要坐楼上。「正冬」并非高级食肆,环境卫生尚算合格企理。伙计们个个年纪都唔细,楼面功夫多,忙碌得很,好在佢地做野够爽手,效率高 。中秋当日,大家都预咗会多人,所以会计小姐一早就去排定队,希望等到楼上𠮶啲靓卡位;哈哈,靓女出码,果然系冇令大家失望 !由常客带领,我地一行三人主攻特价点心同炒面: 午市特价点心之蟹籽烧卖皇($12.8):大部份酒楼o既烧卖唔系大点就系特点,闲闲地卖到成四十几五十蚊一笼,材料同味道好多时仲要系一般过一般,有啲直头唔合格添 !正冬真系可以称得上为良心食肆,其午市烧卖以特价$12.8益街坊,每笼都系即叫即蒸,不但新鲜热辣,而且美味可口,同事们都觉得超抵食 ! 午市特价点心之山竹牛肉球($9.8):山竹牛肉球大大只,热辣辣,肉质完全唔硬,$9.8一笼真系大件夹抵食 ! 午市特价点心之鲜菇鸡包仔($9.8):鸡包仔

!由常客带领,我地一行三人主攻特价点心同炒面:
蟹籽烧卖皇
山竹牛肉球
午市特价点心之鲜菇鸡包仔($9.8):鸡包仔包身松软,个馅就切得好够醉,食落又脆又嫩又滑,饱得黎又唔会溜。其实一般OL食一笼当午餐都已经可以填饱个肚,仲悭返唔少添
鲜菇鸡包仔
午市抵食特价面之肉丝炒面($35):小肥食肉丝炒面一定唔要兜乱,为求保留面条o既不同口感,除咗要有啲卜卜脆之外,一定要有啲湿湿地又弹弹地牙o既。正冬碟肉丝炒面有干有湿,有香脆有软腍,芡汁味道唔会太油腻或者系太咸,好啱小弟口味,如果少咗啲红萝卜丝,咁就更加正!
肉丝炒面
连埋$6茶钱,埋单每位$40有找,午市特价食品,大件夹抵食,咁o既价钱可以食到咁饱,XO仔绝对满意
!大家如果有机会帮衬,记住要拣楼上卡位坐!
2013-09-19
蟹籽烧卖皇