2024-05-11
屋企人攞枱先,我之后到埗,一坐低枱底顶脚,枱面撞手,原来刚才无位,攞张麻雀枱代替先,无办法唯有食住先。呢头叫左两样点心,𠮶头就有吉枱,谂住话换枱喇,𠮶阿姐就话“你叫左野就唔换得架啦”,吓?问下个经理,佢问阿姐“你有无说声“唔好叫住,等一阵再换张枱”呀?”,佢静左,无就换枱啦。阿姐开始发茅话“有枱就用得架啦”,“叫左野又点转呀”,我就反驳话“你是咪屋企都用麻雀枱食饭架?”,“点解转唔到呀,用唔返张单咪开过张单啰”,佢又话“要转枱唔一早说,张枱照用就得”,我答佢“是你无一早说定先,正常都唔用麻雀枱啦,四边都突起,手都放唔到,你食比我睇啦”,又哑左。最后卒之经理换左枱比我,其间细枱放眼望去又多几张,p.s.至于一开始麻雀枱后面有两张大枱是比人夹枱用,屋企人唔想同陌生人坐就无拣到,结果到我食完前几分钟先有客用到,啋。