今日同屋企人饮茶, 有人话想食鸡粥, search到li间喺大围MTR过条天桥就系嘅新强记, 平时搭地铁经大围都一定见到li间茶楼, 咁多年但入面食野环境又keep得ok wor.🐔沙田新强记鸡粥 ($40/位)黎得饮茶🫖无理由净嗌粥😅, 原来一位系一个煲仔上👍🏻. 想讲li个鸡粥真心正, 粥底绵滑每一口都充满鸡肉嘅精华, 当然唔小得嘅系好多件嫩嫩嘅鸡肉啖啖肉呀, 又有好多姜丝同葱提味, 推介!!!🥢金牌烧乳鸽 ($48/只)Li度嘅烧乳鸽比起坊间茶楼感觉大只d, 个皮烧得宁舍脆而且唔会烧到干柴咁, 个碟亦都无话油淋淋, 屋企人后来encore了.🥢新强记虾饺皇, 蟹子烧卖皇而家已经好少茶楼一笼虾饺烧卖系4大粒!! 而且劲足料, 鲜虾肉又爽, 仲好大粒添, 睇返特点都系$26实在街坊价抵食. 🥢蜜汁叉烧肠, 蜜汁叉烧包Li度有烧鹅食咁我suppose啲叉烧都系自家烧吧👍🏻, 食落完全唔dry, 叉烧好够味亦唔会劲多肥膏个只.🥢再剔个厚切•香煎萝卜糕+好味花生🥜底•鼓汁蒸凤爪>> 饱饱

🐔
沙田新强记鸡粥 ($40/位)

🥢
金牌烧乳鸽 ($48/只)

🥢
新强记虾饺皇, 蟹子烧卖皇
新强记虾饺皇
蟹子烧卖皇

🥢
蜜汁叉烧肠, 蜜汁叉烧包
蜜汁叉烧肠
蜜汁叉烧包