2018-10-04
假日请亲戚饮茶,不想去平时去开啲连锁酒楼,用Apps search到呢间系酒店的茶楼,觉得环境不错,依家透过 Apps book位仲可以有八折及赚Asia Miles,决定黎试下。一坐低,我哋当然点左饮茶必食点心,点心卖相精致,味道都十分有水准。以下是我个人特别想分享的菜式:冬瓜上面配了什菌、竹苼,冬瓜及青菜吸哂啲汁,个汁很好味,清清地,不错。侍应特别推介绍我哋照牌菜 - 叉烧皇配秘制蜜饯豆。厚切叉烧真系好嫩滑及Juice,同出面的烧味店好大分别。旁边的秘制蜜饯豆亲戚话好好味,但我不喜欢食豆,所以No comment.无饭落肚,对老人家真系少左啲嘢,特别点左个蒸饭。饭软硬适中,上面铺了猪颈肉及葱,肉汁流入饭里面,味道很香,配合上面介绍的叉烧食刚刚好。甜品我哋叫了绿豆酥,绿豆蓉炸成酥,外面点缀了杏仁片,外脆内软,口感特别。我哋见到隔离枱有人叫左杨枝甘露分子雪糕,现场即整,我都系第一次咁近睇分子料理,但真系很饱,唯有留番下一次再试。食物精致,环境宁静舒适,工作人员好细心,不时有人斟茶及换碟,最重要是亲戚满意,但价钱比其他连锁酒楼贵咗少少,幸好Apps book 位有discount。
以下是我个人特别想分享的菜式: