2016-04-02
最近都比较经常系柴湾度做嘢,所以就系哩一个月之内我就对柴湾多咗好多的瞭解,柴湾的The Bakery饼家系当地同事带我嚟嘅。我就见到里面有好多好正嘅饼卖,就买咗啲蝴蝶饼,带翻去霖住可以当零食咁慢慢品尝。之前岩买嘅时候趁热食咗个,感觉风味更佳,不过同时会觉得食落之后比较热气,宜家天气比较凉,食下热气野都算OK,不用担心喇。可以从蝴蝶饼的造型睇得出点解嗌蝴蝶饼,因为饼的造型好靓,个个都好似蝴蝶咁,非常之完整。而蝴蝶饼的味道,我系直到过咗几粒钟先又食咗几个嘅,所以感觉到口感稍微硬咗小小,而且饼表面带小小油光,不过实属正常喇,不过虽然话有油光喇但系食落嘅时候你就会觉得其实有翻小小油先至好食咯,感觉会更加的香气,脆口得嚟又无担心油腻。我记得以前有人同我讲过,瞭解一个地方文化要从瞭解佢当地嘅食物开始,哩次嘅蝴蝶饼其实俾到我更想食下其他饼嘅想法吧。