2016-02-01
某天经过山林道见到这店宣传架, "串酒里"火山石串烧+手工啤酒, 有趣店名令我印象深刻. 今日吹水同事又即兴约HAPPY HOUR想食串烧饮啤酒, 吹一阵水先回家交人, 我顿时醒起"串酒里", 吹水同事仲笑我做咩串走佢 餐厅在小巷内自成一角, 简单原始暗灯光装潢, 串烧上枱速度适中, 上完海鲜才上肉, 唔怕食得唔够快会摊冻, 咁就可以轻轻松松边食边倾.手工啤酒价钱唔平, $58支, 但来自不同国家及味道, 有果味, 花味, 麦味, 蜜糖味, 口感较一般啤酒易入口滑身, 可因应食物味道配搭不同款式啤酒. 女同事很爱饮花香沟果味.女同事见到图案碟即叫"巧靓呀", 不过我都暗地在心里赞句又真系几靓. 食物选择多, 海鲜, 肉类, 蔬菜通有安格斯牛肉串/安格斯牛柳粒, 两者牛味浓, 牛柳粒肉质咬感较好, 佐酒正. 车厘茄甜美多汁.芝士烟肉烧蚝, 刚好3只够食. 芝士香, 蚝肉似乎过熟, 未见鲜味.蒜蓉扇贝, 这个不错, 望落以为系烧蒜蓉, 劲多惹味, 好彩带子肉够大只又刚好熟.鱿鱼糯米饭, 鱿鱼弹牙不硬, 糯米饭软熟有味道, 食落有饱肚感烧冬菇, 我重口味洒上混合调味料辣辣地好滋味
题外话/补充资料:
餐厅抽烟系统做得好, 衣服不会沾染烧烤味, 可能是石烧与炭烧的分别. 好死钟意睇电视播既JUST FOR LAUGHS, 笑到我哋.....^^