2023-01-26
最近楼市跌,今个假日无野做,一于入朗屏睇楼!连睇十多个单位,睇睇下都吾知时日,一望就已经系夜晚九点,唔属元朗既我系教育路兜左一圈揾食,但都无岩心水,印象中系元朗西巴士站有一档许xx车仔面,本想一试,可惜行到去已落闸!行过背面,望到有喱间饺子店仲未收,就直接入去!一入到去,环境简约,6,7张枱配上功夫凳,什有江湖味!睇睇餐牌,款式都几多,有自家制饺子,又有猪手,牛腩,鸡翼,而且有套餐,价钱相宜!好快手,一位姐姐就叫我地落单,因为厨房就收。我原本叫左碗$38香甜南瓜饺(猪肉)配上海面,可惜上海面卖哂,无奈转米线。男友人叫了碗$38清甜萝卜饺(猪肉)配粗面,另加6蚊罐装可乐。远处见到一大盆辣菜甫,就问姐姐是否自助?姐姐回答:要收钱架,3蚊一碟!要唔要?既然问咗,又唔好意思唔要,咁就要一礏喇!3蚊一碟,份量吾多,胜在过下瘾!味道正正常常,唔会太辣,无特别惊喜,下次可以吾洗加钱嗌👻过多5分钟,2碗饺子一齐到!一望,大大粒,有5粒!喱到既饺皮似广东云吞皮,滑滑的!👍👍我既南瓜饺,馅料丰富,食到南瓜甜味,猪肉跟南瓜比例刚刚好,有肉汁,好满足!有9/10分!而男友人既萝卜饺就有点失色,唔系好食到萝卜,
好快手,一位姐姐就叫我地落单,因为厨房就收。
而男友人既萝卜饺就有点失色,唔系好食到萝卜,可能变左萝卜溶🤣,但肉馅都好足!有7.5/10分!
面方面,米线正常,粗面就不够弹牙,但份量搭够!打和
汤底方面,唔系老火汤,又唔算味精汤🤪🤪normal🤣
整体来讲,饺子值得食!会回头!