2021-04-08
见朋友系坚尼地城话想食饺子🥟,上网睇完就决定试吓呢间饺子店。铺面睇落都几寛落,全部都系四人枱,唔会话好逼咁。落单后,姐姐会送上一碟前菜,系自家制嘅酸萝卜,唔会太酸,口落都几爽身😝,系个唔错嘅前菜。龙凤松茸双灼饺 $86我叫汤饺,一共有八只,佢会有白松露味同黑松露味,各有四只。松露酱馅料足,我啖啖都食到松露又香口,配上半肥瘦猪肉都几好,一个感觉新鲜又矜贵嘅饺子☺️。汤底叫状元九鼎汤,由粉葛、赤小豆、扁豆,再加鲮鱼等材料煮成。系自家屋企煲嘅感觉🏠,我认为粉葛味比较重,饮落甜甜地咁。双拼煎饺子10只 $52+5另一碟叫咗双拼煎饺子,一份系韮菜猪肉饺,一份系芫荽猪肉饺。饺子馅料都饱满,煎饺外皮香脆,热辣辣🤓。韮菜饺当然有好香嘅韮菜味,芫荽饺嘅芫荽份量略有调整过,唔似韮菜咁多,所以都容易令人接受,唔怕净系俾芫荽味抢晒。蜂蜜柠檬薏米水 $20薏米水睇落清清地,其实会饮到佢落咗柠檬汁嘅味道。正正系跟咗蜂蜜🍯,令到成杯嘢甜味较重,不过,佢系一个天然嘅甜味,所以饮落去嘅感觉都几滋润。餐厅另外都会提供唔同嘅饺子酱汁,例如菜脯豆豉酱、四川麻辣酱、醋同埋豉油。我就试咗菜脯豆豉酱,都几辣身🌶。可能本身唔系太食得
龙凤松茸双灼饺 $86
双拼煎饺子10只 $52+5
蜂蜜柠檬薏米水 $20
餐厅另外都会提供唔同嘅饺子酱汁,例如菜脯豆豉酱、四川麻辣酱、醋同埋豉油。我就试咗菜脯豆豉酱,都几辣身🌶。可能本身唔系太食得辣,点少少已经够辣,特别啱晒钟意食辣嘅朋友😝。