2018-09-08
又同好朋友食饭, 今次选择打边炉, 但因为只有两个人, 一大窝份量又好多, 我地就选择在一人一锅, 睇落去分量少啲健康啲呢间舖最吸引我嘅地方系$158有十款海鲜, 而且仲有5款嘅粥底可选择我同朋友不约而同选择咗粟米汤底, 汤底入面有粟米渣,清香味甜食火锅当然要自己自制豉油啦, 有蒜蓉,葱,辣椒可选择前菜有沙律: 有沙律菜,青瓜,洋葱,蕃茄仔, 配上日式芝麻酱,好开胃十款海鲜入面包括有蚬,马刀贝, 鲜鱼片, 东风螺,贵妃蚌,圣子,鲍鱼,海中虾,肉蟹。 海虾虾肉好弹牙, 鲍鱼亦都起埋壳,贝类海鲜味道好鲜甜,而且洗得好干净好多蟹膏呀, 蟹肉仲好甜配料都系8蚊起, 我哋选择咗生菜,金菇菜,鱿鱼, 玫瑰虾滑, 云吞, 响铃,象拔蚌虾滑份量好多,而且好足料,食得出有虾肉,而且人手打既关系,虾滑口感好弹牙对海鲜念念不忘,因为实在太新鲜, 嗌咗只象拔蚌畀自己, 录完象拔蚌一脱壳就即刻攞嚟食,真系好新鲜鲜甜,必嗌食到差唔多掂完就会攞南瓜粒同埋芋头粒落煲度煮, 最后加埋米糊就变成咗粟米南瓜芋头粥, 另外配上芫荽,葱,菜甫。 粥底除咗有粟米味既甜, 再加上海鲜嘅鲜味,最后再加个菜脯,食嘅时候又可以增加咬口
食火锅当然要自己自制豉油啦, 有蒜蓉,葱,辣椒可选择
贝类海鲜味道好鲜甜,而且洗得好干净
好多蟹膏呀, 蟹肉仲好甜
就变成咗粟米南瓜芋头粥, 另外配上芫荽,葱,菜甫。 粥底除咗有粟米味既甜, 再加上海鲜嘅鲜味,最后再加个菜脯,食嘅时候又可以增加咬口,粥底简直系精华所在, 回味无穷