2022-01-16 117 浏览
4大安排不妥1)餐厅安排差,仼由客人系门口等待长时间亦置之不理2)店员唔主动,回应客人态度冷淡,就算见到你等得耐,一句”唔好意思”都唔会讲3)店员唔系忙到冇时间同客人解释下有订枱嘅system ,点解出出入入咁多次都可以唔理,又唔主动讲声(店员唔应该expect黎到嘅客人一定会知ig有得订枱,更何况我见到ig只有4千几个followers)4)网站有写明90分钟用膳时间,但店员冇主动提醒客人离坐系门口等左成两个钟都冇得入座 最后去左附近另一间cafe事源系之前同其他朋友食过 觉得食物质素好 所以对餐厅嘅印象唔错(个日咁岩少人,所以直接walk-in都有位坐)本身谂住encore多次。行到入店冇人会主动问你有几多人用餐,我眼见有一枱只系得上一手食净嘅碗碟(以为咁好彩一去到就有枱)打算叫店员帮手清理左佢,果阵先听到佢话walk-in要等,然后佢俾左39号飞我(个阵系3点,walk-in飞叫到34号)咁我拎好飞就开始系外面等,过左唔够15分钟,个店员出黎叫35,36,37号都冇人应。叫到第38号嘅时候,有客就俾左飞跟左店员入去本身以为好快可以到39号,点知就开始等到4点30分都冇人离座,有唔
4大安排不妥

1)餐厅安排差,仼由客人系门口等待长时间亦置之不理
4)网站有写明90分钟用膳时间,但店员冇主动提醒客人离坐

系门口等左成两个钟都冇得入座 最后去左附近另一间cafe

本身以为好快可以到39号,点知就开始等到4点30分都冇人离座,有唔少枱都系3点前已经入座,食完嘢系度闲聊(期间啲店员有时出出入入但都冇理过系门口嘅客人)
过左一阵,有一批人到左,话自己留左4:30嘅位。果时啲店员先开始提部份客人够钟离座,再安排个批客人入座,由得门口嘅walk-in客继续等
眼见咁样,等到接近5点嘅时候(6点已经冇堂食),我主动行去问店员点解净安排个班客人入座,亦表明自己已经等左几耐
店员一面冷淡咁回应”我地先安排留位嘅客人入去,再安排walk-in嘅客人”
我再三问佢地系咪可以打电话留位,个阵店员先解释佢地嘅ig有link可以book位
🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️
最后我行左去旁边嘅cafe发现可以直接入座,所以就唔再浪费时间等,去左其他cafe