2023-10-31
9月头刚好比我捕捉到餐厅喺KKDAY嘅快闪优惠,做紧个海鲜主题自助餐,有冻龙虾、琵琶虾、鲍鱼、煎虎虾等,即刻吸引到中意食海鲜嘅我,所以订左个半月后嘅星期日嚟食DINNER,每位连加一$489,唔驶$500就可以食到酒店自助餐,感觉好似几抵🤔。由于我坐近冻海鲜区,见到个搅笑现象😂,当时buffet未开始,但啲食客已经拎定只碟、围哂喺冻海鲜区😆其实refill速度好快,唔驶急住食第一轮。冷盘海鲜:餐厅海报明明写有琵琶虾,但当晚一只都无,在场唔止我一枱话失望😥。冻龙虾都算饱满、唔瘦,肉质唔会好胶、好硬、好难咬、而且有好多虾膏添,不过虾味就偏淡。蟹脚肉一梳梳,算新鲜,不过唔算大条,同埋咸左少少。前菜:最有印象系黑松露蜜糖伴芝士,身为芝士控满怀期望,但个芝士打到好似泡同Cream嘅质地,芝士味薄弱,加上我麻麻地黑松露太浓嘅食物,所以食一啖就放弃左😣。第二有印象嘅系鹅肝多士,真系好肝味,唔系人人都接受到,加上冻食,我唔识得欣赏😂其他沙律菜、寿司、刺身,我都无试到。热食:我试左即煎虎虾、即煎东星斑、即煮鲍鱼、烤美国西冷、滴漏海龙皇汤、烧T骨羊扒、砵酒烩牛面颊、清蒸比目鱼、芝士焗蚝、西班牙海鲜饭、脆椒
冷盘海鲜:
蟹脚肉一梳梳,算新鲜,不过唔算大条,同埋咸左少少。
前菜:
其他沙律菜、寿司、刺身,我都无试到。
热食:
我试左即煎虎虾、即煎东星斑、即煮鲍鱼、烤美国西冷、滴漏海龙皇汤、烧T骨羊扒、砵酒烩牛面颊、清蒸比目鱼、芝士焗蚝、西班牙海鲜饭、脆椒麻香鱼仔、避风塘蛏子、酥炸软壳蟹、面档由喇沙改为船面。
我觉得OK嘅有------煎虎虾肉质唔错但调味不匀,有盐果D位好味D;
煎东星斑肉质弹牙、厚实;
烤美国西冷有牛味、有肉汁、肉质软淋,唔错。
滴漏海龙皇汤第一次饮呢个整法嘅汤,略咸左少少,不过真系几浓海鲜味,而且好够热,食完冻海鲜饮佢最正,当晚饮左3碗😋
酥炸软壳蟹虽然普通,但够脆🤤。
我觉得要改善嘅有-----即煮鲍鱼无鲍鱼味、无酱香、连旧白萝卜都有渣;芝士焗蚝得沙律酱味;西班牙海鲜饭整太多、太少人食、结果个饭焗左成晚而变胀变淋;脆椒麻香鱼仔有四川麻香但一D都唔脆;避风塘蛏子够辣但蛏子好干好瘦。
甜品:
火焰雪山、杏仁蛋糕、即焗心太软、海盐马德琳、马卡龙、牛角酥窝夫、面包布甸、生果、紫米露、Haagen-Dazs
个人唔中意Cream、mousse、马卡龙、布甸、啫哩,所以呢度D甜品完全唔啱我口味,唯一比较好嘅系有即焗心太软,可可味好浓,又唔会好甜。
火焰雪山系佢地重头戏,中段会响铃、熄灯、去甜品区睇火焰表演,蛋糕系朱古力拼草莓味mousse,但我觉得酒味太浓,唔中意。
Haagen-Dazs口味唔多,得四款。到我8点零钟离场果阵得番云尼拿、同少量粉红果款,唔知之后仲会唔会refill。
其他比较抢手嘅冻龙虾、西冷、羊扒、煎虎虾、煎东星斑、即煮鲍、海龙皇汤呢D到我离场都依然有提供。
饮品方面,有咖啡机、茶包、柠檬等大路野,比较特别d好似有款叫冻青梅绿茶嘅野,唔会好甜。
我自己去呢D做紧优惠嘅餐厅,唔会抱太大期望,以「唔中伏已经好好,好食系Bonus」呢个观念🤓今次呢个优惠,整体良好,食物质素OK、Refill速度快、被安排坐窗边望到太空馆、职员收碟快,系嘈左少少、甜品较弱。