2023-07-30
公司刚刚搬咗去中环,老婆难得放假过来同我一起午餐🤭,今次我地去公司附近食上海菜,听闻餐厅菜肉馄饨非常出色🥰,一于去试下先😋。店舖面积虽小,但空间感十足,座位又阔落舒适🥰。店舖装修以中国风🇨🇳为主,简约又美观。餐牌📔食物选择唔算多,以一般上海菜为主,总有一款啱你😋。酸辣汤馄饨 $86酸辣汤材料丰富,有笋丝、豆腐丝、木耳丝,酸度适中偏辣🌶(老婆钟意😂),有阵阵陈醋香味。云吞🥟有5️⃣大只,馅料饱满,味道清甜带菜肉香味😋。小棠菜猪肉馄饨面 $65有4️⃣大只云吞🥟,同样馅料饱满,幼身面条🍜,软滑得黎又有少少烟韧,鸡汤底完全无油💯,味道清甜有鸡肉🐓香味,整体感觉清淡中带鲜香,又健康又好食😋。香煎鲜肉饺 $54/4只饺子🥟表面煎得焦香🔥,只有鲜肉做馅料,肉味更香浓🥰,味道更鲜美,加埋辣豆瓣酱🌶一齐食,更加好食😋。总括而言,馄饨、煎肉饺全部大大粒又足料,真系非常抵食,值得回头再试。
酸辣汤馄饨 $86
小棠菜猪肉馄饨面 $65