2018-07-16
难得今日大荣华唔洗等位👀重要星期日!可能落雨关系同要睇总决赛,冇咩人食😱围村菜唔便宜,想食猪油捞饭就会想起!金银蛋肉碎菠菜。上汤清甜不油,只系皮蛋同咸蛋份量偏小,相比下蒜子重要多,肉碎过份多,肉碎多数都系肥肉👎黎到大荣华一定要食猪油饭,砵仔饭+猪油。饭加入猪油同豉油以经好香👍围头五味鸡。鸡好嫩滑,汁好入味,半碟份量都唔少👍用黎送饭一流😋烧鹅,份量也不少。鹅本身有加料去烧,不会淡而冇味。只系鹅皮不脆,同肉有点太难咬👎菠萝生炒骨。呢边都有糖浆嘅痕迹 ,肉的大小相若,肉嫩有口感,唔会觉得难嚼,醋度刚刚好。小朋友喜欢食👍围村鸡蛋煎豪饼。豪饼一点都唔脆口,虽然好大件但好油,想睇见豪仔都难,好像食煎香葱鸡蛋饼👎黑椒咸猪手煲。卖相好靓仔,猪手肉好淋身。但味道唔够黑椒味,好淡👎最后叫咗甜品奶黄马拉糕,好香唔会太甜软棉棉。一人一旧刚刚好👍
围村菜唔便宜,想食猪油捞饭就会想起!