2022-05-03
公司话可以返office工作,听日就要完结WFH嘅日子,所以今日跑完步之后去咗平时去开嘅茶记食咗个lunch,好好享受WFH连埋假期完结嘅最后一日讲到北记,最出名嘅一定系佢哋嘅<瓦煲奶茶>,茶用瓦煲煲出嚟饮落会更加有茶香,比一般奶茶冇咁涩。我自己钟意饮茶走,呢度奶同茶嘅比例,加埋炼奶份量,无论系甜度、茶香、入口顺滑都好啱我口味,而且奶茶都几挂杯,系其中一间我最钟意饮嘅奶茶另外佢嘅猪扒面都好出名,炸猪扒松软、弹牙,浸咗落啲汤度挂埋啲汤汁一齐食都几好味;面就用咗大光面,反而个汤底我唔系好饮得出系咩哈哈但总系觉得面同汤同啲猪扒好夹我钟意加多份蒜香炸鸡翼,师傅会即叫即炸,热辣香脆不特止,仲有好强嘅蒜香味!不过比老虎列咗入违禁品,而家我冇食咁多啦其实我都几钟意食街市、茶餐厅、大排档等等呢啲好local嘅食肆,总觉得比起好多靓靓餐厅,呢啲小店环境冇咁好,但主要嘅心思都放喺食物上,以及用咗好多年嘅时间去钻研点样做好食物同维持质素,从食物中感受到努力和用心