2020-06-14
去唔到旅行,食住美食当自己去咗先啦(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)-今次同朋友去位于尖沙咀嘅台式火锅[老锅]二人餐先拣汤底老饕酸菜白肉锅,估佢唔到一上菜入面已经好丰富,有蔬菜同五花肉之外仲有宽粉条系入面。(呢个好值得欣赏,每次食火锅坐低叫𩠌再等佢黎再等佢煮熟,每次都等到好肚饿,天荒又地老ಥ_ಥ)今次一埋炉有嘢医下肚,仲要煮到入哂味,酸酸味味好食得黎又开胃。-配菜之后拣左老锅丸井字盘,入面其中一个麻辣卤肉丸推介推介,我唔食辣嘅都觉得值得试,麻味够唔会辣到无咗肉味,juicy,正!美国梅花猪肉,每块都切得薄,脂肪分布平衡,快熟有咬口。-仲要小食叫咗个夜市炸臭豆腐。妈呀!炸得好好食,系有夜市嘅味道((˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)饮品选乌梅汁,清热下火,中和返打边炉嘅热气,嘻嘻嘻!-另外,特别推介呢个绿菜面x当归面。本身上菜已熟可当冷面食,但个人黎讲当归味太重有点苦,所以我选择另一食法,放落锅煮。煮完当归味无咁重,又热辣辣索埋啲汤汁,滑滑嘅面身好正👍🏻
今次同朋友去位于尖沙咀嘅台式火锅[老锅]
美国梅花猪肉,每块都切得薄,脂肪分布平衡,快熟有咬口。