2021-07-10
今次嚟到呢间专卖台湾特色小食嘅小店买外卖,喺屋企边叹冷气边叹美食。小食店环境行小清新路线,干净企理。食物款式都几多选择,有台湾好出名嘅铁路便当、牛肉面、手作芋泥吐司、三文治、芋圆同台式饮品,价钱亲民。芋见咸蛋黄紫薯吐司卖相好靓,而且份量都好大好重手,吐司软熟,芋泥、紫薯泥同咸蛋黄泥口感软滑,而且味道都几夹,食材嘅味道好出,唔会好甜。吐司加$20可以转套餐,可选择甜不辣拼地瓜薯条或者一口盐酥鸡拼花枝丸,我就拣咗甜不辣拼地瓜薯条,炸到脆卜卜,好香口。饮品系包汽水或者冬瓜茶,另外仲可以加钱叫其他特饮。我就叫咗冻嘅冬瓜茶,清甜消暑,甜度啱啱好,夏天饮一流。酥炸大鸡扒x蜜糖芥茉x芝士吐司鸡扒返到屋企个外皮都仲keep到脆卜卜,鸡扒调味啱啱好。仲有好多配菜,包括,生菜、青瓜同蕃茄,层次分明,配蜜糖芥茉同芝士味道食落唔会油腻。仙草2号里面有鲜草、三色芋圆、小芋圆、水晶等。芋圆口感烟烟韧韧,芋头、番薯同紫薯个味道都好出,仙草滑嘟嘟,$38咁大碗都真系好抵食。
小食店环境行小清新路线,干净企理。
芋见咸蛋黄紫薯吐司
酥炸大鸡扒x蜜糖芥茉x芝士吐司