2019-11-01
每个识我嘅人都知我系饺子控🤣白滑嘅饺子皮,包住菜肉馅料,最好再黎个美味嘅汤底❤️三一饺子位处中环嘅中心位置,屡次都想lunch time去,但又怕人多,到终于有日星期六同闰蜜去中环shopping,就去左食饺子tea😛见到蒜芯猪肉饺超惊喜!蒜芯唔系市面常见嘅食材,价格贵唔贵就唔清楚,但就一定好味~因为蒜芯非常爽口,混入猪肉馅都依然保留𠮶种脆脆嘅口感~即刻就叫左个先😛皮薄同皮边不多,唔会啖啖皮🤣另一惊喜系汤底,有个错觉似龙虾汤,因为落左虾皮🦐汤以清淡为基调再黎套餐嘅面部分,叫左一个米线一个乌冬,米线系豆浆虾皮汤底,即系汤饺嘅汤底,乌冬则系鲣鱼昆布,两碗都值得试下😌我地加左2份萝卜,因为关东煮萝卜好甜又冇渣,超高质🤫之后仲有关东煮,份量好足,有煎蛋一只、花枝丸、鱼片头、冬菇、狮子狗同萝卜😬跟住再黎压轴嘅炸物!!估唔到里度炸物超岀色,热辣辣、香脆亦沥油沥得几唔错~炸韮菜饺依然保持如蒜芯饺嘅高质素🥟炸片头同花枝丸真系必点,尤其片头,啲边边嘅脆度令人上瘾👍🏻👍🏻春卷以芋头作馅料,炸鸡亦颇岀色🤩见有happy hour combo,迟下收工去啤啤配炸物❤️