2021-02-15 2311 浏览
电视节目入面,一提起深水埗饺子店,就一定会介绍圆方,其实我多年前都有帮衬过,印象中并非如此出色,但最近又有节目介绍,所以就再一次嚟俾多次机会佢。门外已经有大大个餐牌,非常清晰。呢度除咗有著名嘅饺子之外,仲有粥粉面饭、肠粉油器等等。嚟到圆方一定系食饺子,我就拣咗西洋菜饺拼韭菜饺,双拼都唔使加钱,$29有八只,价钱合理。鱼汤比较啖口,不过胜在够雪白又冇腥味,用嚟饺子放汤配搭唔错。因为两款菜都属于深色嘅蔬菜,所以凭外表系分唔到两款饺子,但食落就味道分明。西洋菜饺同韭菜饺都系多菜少肉,基本上系九比一嘅比例,我就几钟意。饺子皮不厚不薄,尚可接受。但佢嘅猪肉食起嚟有啲筋,我吐咗几粒,不过太不雅不便拍照。谂住净系食饺子有啲dry,但食粥又成肚水咁,所以就叫咗碟肠粉食。我拣咗鲜滑牛肉肠粉,不过就令我觉得好失望。首先佢嘅肠粉一啲都唔滑,皮亦都非常厚,仲可能系佢嘅豉油味道,令我觉得食起上嚟微微带酸,不过我见佢系新鲜制造,所以都冇要求更换。另外佢嘅鲜滑牛肉一啲都唔滑,目测简直系好似煲汤瘦肉咁鞋口,最后我都冇食哂。其实深水埗仲有好多好好食嘅饺子有待大家发掘,特色嘅饺子馅又有,更加皮薄馅靓嘅亦有,所以大家除咗睇
鱼汤饺子
韮菜饺
西洋菜饺
鲜滑牛肉肠
其实深水埗仲有好多好好食嘅饺子有待大家发掘,特色嘅饺子馅又有,更加皮薄馅靓嘅亦有,所以大家除咗睇节目介绍之外,都不妨周围发掘下更多深水埗嘅美味饺子。
午餐
韮菜饺