2024-05-08 2400 浏览
讲起非洲菜大家难免会有啲刻板印象(食空气𠮶啲地狱meme 出晒嚟),但今次去 Paul's Kitchen 试过之后只能够讲一句:十分精彩,颠覆想像🤯首先个环境系靓嘅,虽然喺重庆大厦入面但系明显呢间成个氛围都系特别唔同,连啲碗碗碟碟都系劲多花款好有心思。(生日道具我哋自备)加纳羊腩金钱肚坚果浓汤 - 浓稠嘅汤底入口系好香浓嘅坚果味,羊腩唔騒​🐑 金钱肚慢煮有咬口,好食(不过会好饱)烤焗美国猪肋骨 肉嫩而酱汁偏甜,加埋个plating 唔讲你根本唔知自己系食紧非洲菜老板家乡烤鱼 - 鱼肉香脆滑之外,最紧要系个由番茄、洋葱、辣椒🌶️打成嘅酱汁,开胃得嚟唔会襟过鱼肉嘅原味,用嚟点薯条更加系一绝!炸新鲜鱿鱼仔,炸衣够薄,炸得啱啱好,外金黄内香酥柔软~杂锦海鲜墨鱼汁意大利面 连个摆盘都咁靓,墨鱼汁意大利面咸鲜而满满嘅海洋气息,海鲜 (有带子,青口同虎虾)都爽口弹牙。味道暗藏少少辣,比平时一般嘅意大利面多咗啲 twist 更加鲜香非洲辣王鸡煲 用咗黄油鸡加埋加纳辣椒酱同埋花椒,胡椒嘅香气好突出,我哋要咗小辣所以唔会好辣,食得辣嘅可以挑战佢哋嘅非洲辣🔥嘢饮方面我哋挑战咗佢哋自家制嘅非洲树根酒 (Gha

(生日道具我哋自备)

加纳羊腩金钱肚坚果浓汤

老板家乡烤鱼

炸新鲜鱿鱼仔,炸衣够薄,炸得啱啱好,外金黄内香酥柔软~

嘢饮方面我哋挑战咗佢哋自家制嘅非洲树根酒 (Ghana Akpeteshie),成40+ 度嘅酒精饮落喉咙系即刻热埋,好彩舖头啲姐姐教我哋加冰同埋用咗洛神花、姜同香料制成嘅非洲凉茶嚟 mix ~ mix 完又几好饮 😂
1999 浏览

就算你全部𩠌都系要加辣版本,佢系可以做到每一样都有唔同嘅调味,而且同一般食开嘅中式辣味都大分别,未食之前你都唔会估到系咩味道,所以好有惊喜~

后记:话说我哋几个女仔约埋喺重庆门口等,大家都知重庆一入去已经有好多人不停叫你食咖哩食咖哩食咖哩,但当我哋行上一楼,啲哥哥仔已经估到问我哋系咪去 Paul's 仲指路比我哋👍重庆真系好神奇嘅大同
加纳羊腩金钱肚坚果浓汤
老板家乡烤鱼