2022-06-11 1165 浏览
端午临近,又系落雨季节,约左个肥仔朋友食lunch,为左佢同我嘅健康著想,都系食清少少好似好D,就黎试下依间王府啦,由我几年前开始返中环嘅时候已经喺度,好似好老字号咁。坐低睇menu,2个人叫2个面好似多得滞,所以我地就叫左一份手撕鸡、肉沬冷面、鲜虾带子韭黄饺子鲜虾带子韭黄饺子,皮唔算太厚但亦唔系薄皮,系典型北方风格,够饱肚,食落唔太感觉到有带子,但味道系ok嘅,可能食其他款式会抵返D肉沬冷面,依个系捞完之后嘅样,有肉碎有青瓜丝,面质比较腍,唔够弹牙,味道唔错,有种五香粉味,有青瓜丝捞埋一齐令食到尾后都唔会太腻手撕鸡,谂住可以食返北方菜嘅浓香,唔知系咪调整为香港人口味,整体感觉较预期淡口,鸡肉都算滑,如果唔系用青瓜丝垫底而系用花生就好了总结,整体不过不失,未似当年喺哈尔滨食开嘅北方菜口味,中环黎讲价钱相宜,不过座位环境较窄,系典型老店风味

2022-05-31