2023-11-07 1197 浏览
多谢朋友同我庆祝生日,带左我黎呢间新开既寿喜烧,之前都系食汁煮既寿喜烧,原来有另一种关西风既做法,主要系用糖煮,长知识!首先有三款前菜,有鲭鱼、山芋、冷面,几开胃,再上一个牛刺身,食落去口感好似一件拖罗咁样,口感好软好好味!之后就去到主菜既A4和牛,有几个唔同既部位,分别有肉眼、西冷同埋牛肩,厨师同我地解释,话食既次序,会系由肥至瘦,肉味由淡至浓,跟住食每片和牛之间都会间住咁食日本蔬菜,可以减低油腻感,我自己最钟意最后个片牛肩,肉味重之余都好滑。另外,最有惊喜系个蒟蒻面,好爽口同弹牙,呢个真系想再加多一份,不过厨师话冇得加,整体黎讲,成个体验都好好,我都即刻book多左一日同屋企人食,不过已经要book到去12月。。。。等下啦
前菜三点
牛刺身