Nonsense

餐厅: Nonsense
资讯:

📌 Nonsense - 土瓜湾北帝街143-155号顺辉大厦地下4号舖🗓(19/11) 星期日 ⏰ 下午1点左右💈特式:开始入冬,另一半讲左好耐想食煲「儿子」饭,上网见呢呢间近近地,仲要系未试过嘅日式煲「儿子」饭,所以见今日放假就中午同佢去试下。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:餐厅本身系主打日西式料理,当中最特别系佢地有几款日式煲「儿子」饭,而且佢地嘅甜品都非常出名,款式同口味仲好多选择,而家等我同大家讲下🍲味道先。🐷🍲黑毛猪肋肉日式煲仔饭 $1️⃣7️⃣8️⃣ - 等候时间唔算耐,大约8~10分钟就上菜,上枱时个煲非常热,一打开会闻到微微焦香味。材料除左猪肋肉,仲有杂菇同芦笋苗,面头再放左一只日本蛋黄。虽然佢哋唔系用瓦煲,但饭底都做到有饭焦,不过就无传统瓦煲咁多。佢地跟埋个酱油唔似传统煲仔饭豉油,反而味道近似日式甜酱油,令成件事日式感觉更加浓烈。🦐🦀🍲大虾蟹肉虾油日式煲仔饭 $1️⃣8️⃣8️⃣ - 呢个因为加左虾油,所以闻落多左阵虾香味,同埋唔需要再加酱油都已经够味,大虾就有5~6只,size就普通尺寸,蟹肉份量就普通,都有配埋芦笋苗,整体我会觉得好食过猪肋肉𠮶个。🍰开心果巴斯克软心芝士蛋糕 $5️⃣8️⃣ -
🗓(19/11) 星期日 ⏰ 下午1点左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

大虾蟹肉虾油日式煲仔饭

🍰开心果巴斯克软心芝士蛋糕 $5️⃣8️⃣ - 佢地个巴斯克软心芝士蛋糕系餐厅主打招牌甜品,口味有成1️⃣5️⃣款咁多,真系总有一款啱你口味,个蛋榚可以拣配雪榚或者法式焦糖炖蛋。个蛋榚主打软心,佢食落系中间偏软心,近边位就会硬身返少少,不过开心果味就唔重,对比起佢主身嘅芝士味,好似突出唔到个开心果味咁。
开心果/榴梿巴斯克软心芝士蛋糕

🍰榴梿巴斯克软心芝士蛋糕 $5️⃣8️⃣ - 榴梿本身味重,所以配咩都可以极之突出,佢地个榴梿味都做得几浓几好味,食完一段时间口腔都仲感受到𠮶浸味。法式焦糖炖蛋唔系唔好食,不过同蛋榚比就会比比下去。
开心果巴斯克软心芝士蛋糕

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
饮品 : Brunch menu会跟左一杯热餐饮,如果拣冻饮就要加钱,或者可以转其他特饮就会有半价优惠,我地要叫左一冻一热最普通嘅乌龙茶,就系正正常常嘅乌龙茶,不过就咁转左冻饮要加$4️⃣蚊就有点贵。
乌龙茶

🍽环境:餐厅环境就系普通西餐厅格局,地方唔算好大,大约有40多个坐位,大部分都系卡位,而且坐位都几舒适,地方都干净企理,灯光同音乐都唔错。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服务:店员服务很好,落order/覆单/上菜时都好有礼,当选择甜品时亦会推介同讲解下,当上煲「儿子」饭时会好细心提醒注意个煲热

💰💸价钱:今日两个人叫左两个煲「儿子」饭brunch饭,再加左两份两份甜品,埋单计埋加一就大约$5️⃣0️⃣0️⃣左右,虽然食物质素系唔差,但成两百蚊一个煲仔饭确实有d贵。

🐲💬总结:我本身唔常食煲「儿子」饭,因为香港好食嘅好难遇到,但呢间嘅日式煲「儿子」饭我又觉得几新奇好食,再加上佢地出色嘅甜品,我对呢餐十分满意。

推荐指数:❤️❤️❤️❣️🤍
2023-11-19