2010-12-11 21 浏览
每次走到中环,经过租庇利街,我必定唔会行中环街市果边;因为白鸰经常聚集于中环街市,我惊行过时会中招! 通常我行近中环中心果边。由德辅道中转入,沿途,见到翠华,再行前啲就会见到金华烧腊面家;门口红色配金色,十分抢眼!入到去,舖头细细,坐得挤迫!空间感不足! 坐卡位比较舒服啲,可惜唔多!只有星期六容易揾到卡位坐。店内古式装修,极为吸引我嘅视线!挂灯上有如意结,另一款有趣嘅挂灯,令我想起降落伞! 只要留意每个细节位,可发现好多新奇有趣事物! 连卡位椅上都唔放过,有四字成语来儆醒食客一些人生道理!除咗烧腊之外,仲有粉面;分开为两个厨房。起初,我打算食云吞河 $28,但系店名金华烧腊面家,当然要试吓烧腊啦!见到餐牌中有:金华金牌叉烧;所以我即时转軚!叉烧河 $38一会儿,店员将碗河粉放喺我面前。以呢个价钱,俾番同等份量嘅叉烧,有 10 块之多,十分慷慨! 我无要求叉烧肥定瘦,算系半肥瘦叉烧;感觉上呢度嘅叉烧面比较红一点!睇上嚟颜色鲜明,配合翠绿菜芯,火红火绿!卖相相当吸引! 称得上金牌叉烧,相信唔会太差!些少肥肉混合之下,叉烧肉食落肉质嫩滑,鲜美多汁!菜芯够新鲜,不但食落够腍,仍保持翠绿!加埋葱

门口红色配金色,十分抢眼!

入到去,舖头细细,坐得挤迫!空间感不足!
只要留意每个细节位,可发现好多新奇有趣事物!
连卡位椅上都唔放过,有四字成语来儆醒食客一些人生道理!

店内古式装修,挂灯上有如意结

有趣的挂灯,令我想起降落伞

店内古式装修,极为吸引我嘅视线!

只要留意每个细节位,可发现好多新奇有趣事物!

卡位椅上有四字成语来儆醒食客一些人生道理!

除咗烧腊之外,仲有粉面;分开为两个厨房。

一边烧腊

一边粉面

叉烧河 $38
称得上金牌叉烧,相信唔会太差!些少肥肉混合之下,叉烧肉食落肉质嫩滑,鲜美多汁!菜芯够新鲜,不但食落够腍,仍保持翠绿!加埋葱粒,可散发香味!至于汤底,系无味精,以肉类肴制汤底,肴上3个钟,每日如是,真正嘅老火汤。
河粉系雪白软滑,幼身,唔会夹两夹就断,份量唔少,够饱肚!

金华金句

叉烧河

期间,我无为意隔离枱正是某电视频道访问老板,只见佢哋好好倾,仲听到些少资料!
金华老板系一位白头发嘅伯伯,佢得闲会嚟睇舖。
经营之道:最紧要待客好,保持食物水准,食客会记得呢度食物嘅味道而再帮衬。

期待农历新年后,可以睇到电视播放!
2010-12-04
金华金句
叉烧河
店内古式装修,挂灯上有如意结
有趣的挂灯,令我想起降落伞
店内古式装修,极为吸引我嘅视线!
只要留意每个细节位,可发现好多新奇有趣事物!
卡位椅上有四字成语来儆醒食客一些人生道理!
一边粉面
一边烧腊
门口红色配金色,十分抢眼!