2014-09-27
久唔久都有听到朋友讲起「茶木Teawood」,但自己就从未帮衬过,直到黄埔开咗分店,终有机会一试。夜晚Set Dinner算几抵食,任拣一款小菜,配白饭,一杯饮品及一件蛋糕。食咗:1) 地瓜炖牛腩:蕃薯炸过,香甜好味,牛腩肉质松软好味,可惜个汁好油。有蜡烛座住,食到尾都仲热。2) 三杯鸡:味道冇乜特别,同一般炆鸡差唔多,不过不失。一样有蜡烛座住,食到尾都仲热。3) 牛肉面:面好似啲刀切面咁,薄薄地,面质唔错,几好味,牛肉大大旧,松软但唔会淋挞挞,好似啲猪软骨咁,有啲软根喺入面,好食,红萝卜及白萝卜都几入味。4) 地瓜墨鱼饼:质地其实唔错,但超咸,唔好食。5) 蓝莓吐司:3层吐司,内里吐司切粒,几脆口,配蓝莓,士多啤梨,雪糕及忌廉,几好食,连脆口嘅面包皮都全部食哂。6) 红豆绿茶Latte:超浓郁绿茶味,感觉好溶,偏甜,但都唔错。7) 珍珠奶茶:同一般珍珠奶茶有啲唔同,茶味浓啲啲,但唔太甜,ok好饮。8) 爱尔兰咖啡:好似有啲啲酒嘅味道,偏甜,沟咗少少冰水好好多,咖啡味够,几好饮。合桃班尼蛋糕及小茶木剧院蛋糕:由于食唔哂,所以外卖拎走咗,隔咗日先食,都仲几好味,抵赞!整体食物质素唔错,店
食咗:
4) 地瓜墨鱼饼:质地其实唔错,但超咸,唔好食。
整体食物质素唔错,店员服务好,又有礼,有机会定会再去。