餐厅: 上海婆婆336 (iSQUARE國際廣場)
资讯:

2013-07-10 113 浏览
早前去咗I Square的上海婆婆336食晚饭, 这是我首次来这里.首先来一个冷盘 -蒜泥白肉. 平日我多数是食肴肉, 今次想试下其他款式. 肉吸收晒D汁, 加上这个汁带少许微辣, 好啱夏天食, 好醒胃.接着, 我地叫咗黄金炒饭, 一上枱已经闻到好香.虽然配料唔算太多. 但饭的硬度适中, 每一粒米都沾满蛋.另外, 我地点了砂锅粉皮鱼头汤. 我去食上海菜多数点砂锅云吞鸡, 但我见到这个鱼头汤几特别, 所以点了.个鱼头都几大个, 加上配料有豆腐, 粉皮, 菜, 全部吸收晒鱼的鲜味, 鱼汤尚算鲜甜. 而且鱼肉都好滑. 这个配炒饭最啱, 可以中和一下.最后, 当然要食埋个甜品先完满. 我地拣咗香蕉高力豆沙. 这里的高力豆沙SIZE较细, 豆沙不会太甜, 所以每日两件都唔会太多.
蒜泥白肉
黄金炒饭