2022-02-10 173 浏览
平时好少会系香港食生煎包,通常一系好硬,一系好干😐见呢间舖越开越多间,一路都好怀疑D生煎包系咪咁好食😂夜晚九点几个阵,见咁o岩系附近,又未食饭,就谂住买个餐返屋企试~🍲回锅肉上海粗炒餐 + 生煎包 ($80)由攞到外卖,到我返屋企,大概15分钟左右~返到屋企,个粗炒仲系几热,有D估唔到😂🥕上海酱萝卜,会拣呢个,系因为我对另外两个完全唔好🤦‍♀️相对之下,萝卜算系比较好少少嘅一个😂因为细过听人讲过一次白萝卜破气,自此就唔点食白萝卜🙈但呢个上海酱萝卜,几爽,味道唔会太浓,o岩o岩好,食落唔抗拒~🥟生煎包,食个阵系暖暖地~包皮几脆,唔会好厚😋个馅味道o岩o岩好😊重点系,真系估唔到咁多汁😍本身都惊返到屋企先食,D汁会比个包索晒😓点知轻轻咬开,已经好多汁😋见个包唔算大个,一下放得落口,所以第二个就成个直接塞落口,结果一咬就喷汁,完全癫嘅😝🐷回锅肉上海粗炒都几大碗下~味道浓郁,不过有D辣😞料落得几多,特别系讲紧菜价好贵,买唔到菜嘅今日,椰菜落得好重手🤣菇都好大片~相对之下,回锅肉嘅份量稍为失色😔不过因为呢个粗炒辣左少少,同我预期中少辣版本有D出入,所以对我来讲,个粗炒只系一般般😓🍋热柠茶杯柠茶几得,
平时好少会系香港食生煎包,通常一系好硬,一系好干😐

🍲回锅肉上海粗炒餐 + 生煎包 ($80)
由攞到外卖,到我返屋企,大概15分钟左右~
返到屋企,个粗炒仲系几热,有D估唔到😂
回锅肉上海粗炒餐 + 生煎包

🥕上海酱萝卜,会拣呢个,系因为我对另外两个完全唔好🤦‍♀️
相对之下,萝卜算系比较好少少嘅一个😂
因为细过听人讲过一次白萝卜破气,自此就唔点食白萝卜🙈

🥟生煎包,食个阵系暖暖地~
包皮几脆,唔会好厚😋
个馅味道o岩o岩好😊

重点系,真系估唔到咁多汁😍
本身都惊返到屋企先食,D汁会比个包索晒😓
点知轻轻咬开,已经好多汁😋
见个包唔算大个,一下放得落口,所以第二个就成个直接塞落口,
结果一咬就喷汁,完全癫嘅😝

🐷回锅肉上海粗炒
都几大碗下~
味道浓郁,不过有D辣😞
菇都好大片~
相对之下,回锅肉嘅份量稍为失色😔
回锅肉上海粗炒

🍋热柠茶
杯柠茶几得,唔涩,饮落好顺口😳
一路食粗炒,食到辣辣地又饮啖柠茶,好舒服~

成个餐本身应该系 $65加 $12(生煎包),不过外卖要俾多 $3,所以埋单系 $80
整体来讲,外卖都有咁嘅质素,呢个价钱都算抵食😏
一个人食,够饱有特~
绝对可以有下次👍
2022-02-08
5 分钟 (外卖自取)
回锅肉上海粗炒餐 + 生煎包