2024-06-24
二次到访世一鳗鱼饭《鳗一炭烧鳗鱼饭》,上次试过之后总系对佢念念不忘,餐厅以日本和式木系装修为主,好有日本小店feel,师傅即场用炭炉烧鳗鱼同埋其他串烧,佢哋嘅鳗鱼喺香港第二度真系食唔到🥢炭火白鳗鱼定食白鳗鱼烧完出嚟外皮真系脆皮,咬落去嘅时候,𠮶种脆脆嘅口感真系好特别,内里嘅肉质依然保持住嫩滑,非常鲜甜。炭火烧烤令到白鳗鱼带有一种独特嘅烟熏味,味道唔会太重,但好清新,非常适合配埋白饭一齐食。🥢炭火蒲烧鳗鱼定食至于蒲烧鳗鱼,真系入口即化,肉质软熟得嚟唔会散,啖啖满足,佢哋蒲烧酱汁嘅味道浓郁,非常香甜,同鳗鱼本身嘅鲜味融合得好好。炭火烧烤过程中,鳗鱼吸收咗炭香🥢炸鳗鱼骨炸鳗鱼骨外观金黄色,食落口感比较硬,咬落去有啲脆脆地嘅感觉,但同时又有啲嚼劲。可能对于啲唔惯食硬嘢嘅朋友嚟讲,会觉得有啲难咬,但对于钟意食有嚼口嘅人嚟讲,呢个真系一个好好嘅小食,炸鳗鱼骨本身味道比较淡,但炸完之后所有一阵阵香味,同时仲保留咗鳗鱼骨本身嘅鲜味。配埋少少盐同胡椒粉,味道会更加突出
🥢炭火白鳗鱼定食
🥢炭火蒲烧鳗鱼定食