2023-02-05
2023年1月19日 星期四终于返多几日工就到新年,可以好好地休息放下假,老婆仲特登预约左餐厅今晚带我去食添原来餐厅位于铜锣湾,一搭lift上到去就好似置身于剧院咁样,装修好有特色,感觉似系百老汇嘅剧院咁入到去真系哗咗一声出黎,冇谂过一间餐厅可以装修到好似剧场咁,中间有个好大嘅舞台,灯光同音响都好专业,十分有气氛,店员仲话原来每晚7点半开始都会有唔同主题嘅表演项目,叫我地好好期待一下之后店员再俾左一张宣传单张我哋,话2月14日晚上开始仲会有由詹瑞文监制同主演嘅舞台剧演出,系香港第一个5D沉浸式歌舞美食剧场,到时舞蹈员同演员会喺观众席之间表演,听落好吸引咁,因为从来冇谂过香港可以一边食饭一边观赏舞台剧,仲要咁近距离添,再睇一睇单张上面写嘅价钱,大约每人$1680,可以有齐味觉、视觉、听觉既感受,红馆演唱会都未必做得到,搞到我都想心思思预约睇吓系咩嚟好快我哋就点左餐,饮品等左几分钟就送到黎先,系la catrina moscato,属于意大利嘅气泡酒之一,我哋每人一杯,平时老婆都比较少饮酒,因为唔钟意太抢喉同难入口,反而呢一款佢接受到,可能易入口,而且甜甜哋,饮完都唔会觉得好快醉之后有食物
之后有烤大虾柚子沙律,大虾俾柚子包围住,虾肉好弹牙又多大只,加埋柚子一齐食,酸酸地几开胃 黎到主菜,有慢煮烤西班牙乳猪配法色热情果酱,系餐厅推介菜式,店员话乳猪用咗12小时慢烤,所以做到外脆内软,脂肪同肉嘅比例好平均,一切就断开,食落去入口即融,配埋热情果酱一齐食,感觉会冇咁腻,而且伴碟仲有烧菠萝,菠萝外层仲有焦糖,酸酸甜甜可以解腻 另一个主菜就系冬阴功意粉,冇谂过冬阴功可以用来整意粉,味道几特别,唔算太辣,有泰国风味,而且意粉好弹牙,仲有两只大虾都入晒味 最后有 甜品拼盘,分别有朱古力、蕨饼同团子,唔算太甜又可以清一清味蕾,为呢一餐作一个完美嘅总结