2016-11-29
我地一行六人,惊系铜锣湾食晚饭会冇位,所以朋友特意致电订台但冇人听咁我就用open rice里面既book位功能book台~第一次用,有D紧张我咁岩早到,就再安全D行去餐厅再confirm book位啦~年轻既侍应生好细心咁帮我mark低资料,话转头会睇返open rice update booking, 仲叫我放心~系附近行左阵,再行返黎睇下餐牌先~其实一开始我都唔系好了解食咩~只知道有川辣既食物~张餐纸上有分店既地址~咦~我原来都去过其中一间分店食烤鱼BOR~睇餐牌其实都唔系好知食咩~刚巧店内有几个顾客,望到佢地既食物系一大碗咁上台餐牌上既"hotpot"并唔系打边炉既意思香锅即系师傅系厨房炒好,再送上台~首先我地嗌左三个小食:虎皮尖椒红油香口但唔辣,最辣系佢地核~但又唔系粒粒核都辣到跳舞~睇你好唔好运啦~椒本身都几香甜既~干煸四季豆咸咸肉碎,宁舍开胃~四季豆软硬适中GOOD!酸辣木耳有惊喜~入口微酸,后来既辣味十分顶瘾!食过唔停!好勒~到主菜:秘制酱香锅我地拣左虾、海带、鱼蛋、宽粉、茶树菇得味道不太浓,香口我食左一虾肉质麻麻,感觉不太新鲜经典香辣窝(小辣)我地拣左鸡亦、猪扒、宽粉
系附近行左阵,再行返黎睇下餐牌先~
其实一开始我都唔系好了解食咩~只知道有川辣既食物~ 张餐纸上有分店既地址~
咦~我原来都去过其中一间分店食烤鱼BOR~ 睇餐牌其实都唔系好知食咩~刚巧店内有几个顾客,望到佢地既食物系一大碗咁上台
餐牌上既"hotpot"并唔系打边炉既意思
香锅即系师傅系厨房炒好,再送上台~
首先我地嗌左三个小食:
虎皮尖椒 红油香口但唔辣,最辣系佢地核~
但又唔系粒粒核都辣到跳舞~睇你好唔好运啦~
椒本身都几香甜既~
干煸四季豆 咸咸肉碎,宁舍开胃~
四季豆软硬适中
GOOD!
酸辣木耳 有惊喜~
入口微酸,后来既辣味十分顶瘾!
食过唔停!
好勒~到主菜:
秘制酱香锅 我地拣左虾、海带、鱼蛋、宽粉、茶树菇得
味道不太浓,香口
我食左一虾肉质麻麻,感觉不太新鲜
经典香辣窝(小辣) 我地拣左鸡亦、猪扒、宽粉、金菇、茄子等
十分香口,川辣感觉十足
小辣不太辣
又系十分之开胃之选~
鸡亦系炸既,感觉不太匹配
相反金菇同茄子有惊喜~
佢地吸晒酱汁精华~
食完继续再食~
黄师傅拿手清香鱼 鱼微腥但冇骨,但汤底不太辣
配上白饭又有微妙既化学作用~
系极好食!
咦~个白饭都系惊喜㖞~
口感硬得黎爽口一粒粒
而且有饭香味