2016-09-04
姨姨是宁波人,是晚带小胃胃去食宁波菜。之前听讲宁波菜偏甜,连主菜都好似甜品咁,令小胃胃好期待。一去到就有侍应生送上小吃,系甜甜酸酸既凉菜,爽口开胃,,另外仲有熟花生,好淋,应该落足时间煮左好耐。前菜有淆肉醉鸡熏鳗鱼淆肉同醉鸡系大路菜 试唔到真功夫熏鳗鱼较特别 甜甜地 入口酥脆 好食!仲有一个系青粒粒既菜 听姨姨讲系宁波特有 不过唔记得个名(好似叫马兰头)臭豆腐其实平时系街都成日心思思想试 不过又怕唔衞生 今次试到 好特别又香口 有个甜辣酱 加埋会好似冇咁重口味 不过小胃胃比较钟意空口食 等d臭味充满我个口腔!!! 就好似食榴莲既感觉咁!清炒河虾仁虾仁好细粒 但好大碟绝不欺场 粒粒爽甜 蟹粉小笼包同出面冇乜分别 可能未系大闸蟹季节 冇话好香蟹羔味家常饼好大份... 有少少油腻 不过个葱好香 食到尾既时候姨姨都仲食多左件 不过冻晒已经冇热辣辣个时咁好食年糕炒蟹只蟹超级大只 个爪好多肉 壳入面全部都系蟹羔 年糕沾满蟹汁 味道浓但仍食得出蟹既甜味砂锅鸡侍应将鸡同猪腩肉等汤渣捞起 再分汤 每碗都有两条小唐菜 汤一滴油都冇 鸡一早已去皮 但最神奇既系 咁大条腩肉 都可以冇油 所以我就吉左个腩肉 个
前菜有淆肉醉鸡熏鳗鱼
淆肉同醉鸡系大路菜 试唔到真功夫
熏鳗鱼较特别 甜甜地 入口酥脆 好食!
臭豆腐
清炒河虾仁
虾仁好细粒 但好大碟绝不欺场 粒粒爽甜
蟹粉小笼包
同出面冇乜分别 可能未系大闸蟹季节 冇话好香蟹羔味
家常饼
年糕炒蟹
砂锅鸡
侍应将鸡同猪腩肉等汤渣捞起 再分汤 每碗都有两条小唐菜 汤一滴油都冇 鸡一早已去皮 但最神奇既系 咁大条腩肉 都可以冇油 所以我就吉左个腩肉 个猪皮不得了!! 一掂即溶!! 原来个汤煲左超过八个钟 难怪有浓浓既鸡味之余 饮落仲好有胶质 唔知系咪心理作用 好似好多骨胶原好补好润咁 菜更是甜甜的 食返汤渣都觉得好好咁
樟茶鸭
远远已经闻到樟茶鸭既香味 经蒸焗炸熏多重功夫 果然系一绝 皮脆且肉酥化 鸭胸不单啖啖肉 仲好juicy 好有口感 反而脾位麻麻地 干身左少少
椒盐元蹄
个个见到都即刻放低手上食物 对呢只猪蹄发动攻势 姨姨话自己屋企一定整唔到咁软熟咁松化 仲要个皮脆卜卜但腱膜湿润又有胶质既leem口 伴碟系树叶 (大概系小菜叶炸脆左 好似紫菜咁)
浸菜
可能系食得太多肉 一见菜我就食左好多 清清地 应该用左鸡汤(即系上汤)黎浸 带起左菜既甜味(就好似头先个砂锅鸡既小唐菜咁)
八宝饼
蒸既八宝糕成了pizza 般既大甜饼 其实又唔算甜 味比出面清 分量多一倍 妈妈同姨姨都食左两块 但因为太多野所以包起左2/3个
p.s. 真系好大份 我地五个人包左四盒野返屋企 包括半个家常饼 半份年糕(蟹已食晒) 1/4份鸭 同八宝饼
p.s. 2 听讲熏蛋都好好食 下次要试到!