2016-05-27
虽然「罗勒」贵为米芝莲推介餐厅,但因为个人本身唔喺好信啲乜乜指南、乜乜杂志推介,所以,今晚同亲友嚟到食饭,都喺听啲相熟嘅食友介绍,价位唔高,又够正宗 。餐厅位处北角地铁出口则,非常方便。甫进入餐厅,印度风情唔算好强,但换嚟却喺有股气派、华丽嘅装修,全场都喺布梳化椅,让人坐得舒服。而最有印度嘅象征,当然喺一众印度藉嘅员工啦!佢哋无免费清水供应,所以,要饮就要开枱上支维他蒸馏水,盛惠$10。翻开餐牌,第一样嘢见到就喺店家获米芝莲连续两届嘅推介餐厅封号,有无机会更上一层楼,就要拭目以待。餐牌内嘅菜式,以类别划分包括有小食、印度丈炭烧铁板、鸡类、羊类、牛类、海鲜类、咖喱素食、印式烤饼、饭类、印式甜品。而饮品则印晌另一页餐牌上,有唔少餐酒选择,啤酒、汽水、果汁、奶昔都有供应,当然印度饮品自不然唔少得。睇匀餐牌,二人套餐就最划算($278 + 10%),连埋加一都喺三百多啲啲就有前菜、主菜、印度烤饼、印度饭,餐饮更包埋泰象啤或印度乳酪特饮 。前菜喺一碟过一拼送上嘅咖哩角及香烧鸡。 咖哩角 三角锥体嘅咖喱角喺常见嘅印度小食,通常都喺包住薯仔、蔬菜、青豆之类,唔似我哋港式咁包吓肉。咖哩角炸得香
三角锥体嘅咖喱角喺常见嘅印度小食,通常都喺包住薯仔、蔬菜、青豆之类,唔似我哋港式咁包吓肉。咖哩角炸得香脆唔油腻,咖喱嘅香味嚟得含蓄,惹味少少,可以沾一点薄荷乳酪酱,味道更清爽。 香烧鸡
即喺天多尼烤鸡,印度菜常见嘅烧烤菜式,取鸡脾位,以多种香料、乳酪腌制,够晒入味之余,肉质又嫩,加上火候控制好,外层带点焦香;并已经一开二,方便二人分享,记得有朋友打趣咁讲,天多尼烤鸡就好似我哋斩料咁家常嘅菜式。 玛莎拉羊
记得有位食友讲过,玛沙拉喺混合多种具芳香性嘅香辛料所做,喺印度料理嘅万能香料,用咗玛沙拉煮出嚟嘅羊肉,会变得香而不膻,加上少少辛辣,刺激惹味;而啲羊肉煮得好够腍,果真膻味唔重(其实,小弟喺食得膻嘅),至于个汁底稀杰度啱啱好,香味有层次,无论捞饭,抑或揾烤饼蘸,同样咁正 。 什菜咖喱
咖喱内主要都喺啲椰菜花、什菜之类,个咖喱无玛莎拉咁香,但同样几浓郁,而辛辣度不惶多让,以烤饼伴住嚟食就最好不过。 蒜蓉烤饼
一客烤饼有4大件,净食会带点蒜香,蘸咖喱唔使多讲就梗喺一流;仲有记得趁热食,否则,一摊凉就会变韧,无咁脆口。 印度炒饭
啲印度米最大特色就喺幼身修长,饭质黏黏绵绵,个炒饭又做得干身,加入咗少少香料煮,但点都喺捞埋咖喱食最正斗! 玛莎拉羊及什菜咖喱嘅汁底确实好味,捞埋个印度炒饭都仲有剩,一于追加多一客烤饼点尽佢。烤饼嘅味道有好多选择,如千层饼面包、干果椰子烤饼……,我哋就想试试个黑松露烤饼,因为见佢唔贵,只卖$28。 黑松露烤饼 $28
烤饼之上见到点点黑松露酱,下嘅份量唔多,但仍散发出点点幽香。先净食,烤饼依然入口外脆内韧,而松露味属隐约含蓄,不过,之后沾上咖喱就明显会冚咗,所以,如果点依款烤饼,小弟觉得一啖烤饼,就一啖羊肉或什菜,唔好直接沾上咖喱。 芒果拉昔
当然讲嘅唔喺美式雪糕加落牛奶度嘅奶昔啦,印度嘅芒果拉昔(Mango Lassi)喺颇出名嘅特饮,单单只用鲜芒果肉跟乳酪打成,芒果味香浓,渗出乳酪嘅酸香,味道讨好,甜与酸都够平衡。不过,加咗冰,饮到尾段会走样。 罗勒做嘅咖喱真喺确有一手,如果唔喺都唔会连碟底嘅汁都捞埋,再者,难得贵为米芝莲推介嘅餐厅,定价都仍然好亲民,就算主餐牌散点菜式,亦都唔贵!