2024-01-18
鮨晴N次访首先讲吓呢一度只系得八个位,预约非常困难,基本上系不可能。今次讲嘅系上个月嘅午餐,资深日本师傅主理,食材用料靓,寿司握工好之外,其实背后鱼料嘅处理都非常之重要。而呢个午餐只系每位大约$1000。一件寿司并唔系饭加鱼嘅一件事。条鱼亦都唔系新鲜切出嚟就可以即刻用,背后所处理嘅全部都系视乎食物嘅状态同埋经验累积出嚟,并非一朝一夕。香港寿司店有好多间,并唔系间间都系我嘅口味,有江户前风格,有香港本地风格,或者其他嘅门派。呢度嘅出品非常之稳定,但系熟食方面师傅都会有非常之有心思,即使系相隔两个星期再嚟亦都会有所唔同。寿司饭方面醋味偏酸,米粒偏硬身有口感好好食。香港冇乜寿司店嘅饭可以同佢比较。呢个真系值得一赞。上载更多件食物嘅相全部都非常之有质素,唯独系最后三个食物,由于空间唔够上载唔到,但系我要讲嘅就系呢一度嘅出汁卷 (Dashimaki)系非常之好食,绵滑,够热够香,内外手工好好,我认为系香港首屈一指嘅出品
首先讲吓呢一度只系得八个位,预约非常困难,基本上系不可能。