2010-06-01
是晚因为同女友搅结婚事宜, 所以再次去左中环, 想起好久没吃既札幌, 就再次帮衬之前每次都系食普通酱油拉面, 今次决定豪一豪, 食极上酱油拉面, 侍应已经提醒我地, 极上系会比较咸, 来到之后果然系咸过普通酱油拉面, 不合香港人口味, 提议各位还是吃普通的吧撇开咸汤, 拉面还是保持水准, 颇弹牙, 配菜更系多到食极都有, 荀丝, 葱, 粟米, 海带都好足料, 叉烧肥瘦适中, 不计价钱应该是我在香港食过最好的拉面了虽然大部份人黎都系食拉面, 不过呢度既鳗鱼饭都系非常好味, 虽然卖$100, 但真是物有所值饭上铺左唔少蛋丝, 蛋丝上再有两大旧鳗鱼, 鳗鱼虽然有少少骨, 但真是好肥美, 还记得在日本, 导游话靓既鳗鱼, 系中间用筷子一夹起, 两边是会自然断开的, 呢度就做到了曾经食过$200一客既鳗鱼定食, 如果呢度两大片只卖$100, 绝对是物有所值, 不过如果可以多d鳗鱼汁会更好 鳗鱼饭奉送面豉汤同渍物, 两者都是普通货色札幌名气绝对不用怀疑, 台椅厨房都很日式, 我就曾经系呢度见过周慧敏仲合照埋添 喜欢吃拉面既朋友一定要黎试下, 喜欢吃鳗鱼饭既朋友更加不容错过呢
鳗鱼饭奉送面豉汤同渍物, 两者都是普通货色