2017-08-03
相信不少香港人都食过时新嘅汉堡包,特别住在红磡的我。几日前听过关于时新将会搬迁嘅新闻,其实真系有些始料不及,因为时新汉堡包真系俾咗唔少回忆我哋,为咗可以重温呢份情感嘅味道,今次就特别同朋友喺佢搬之前食最后嘅一次。时新快餐店门口外相片有著真真正正香港特色餐厅嘅味道。虽然门口唔算光鲜,但食品味道真系有保证。内里环境亦唔算好大,约可以坐到20人左右,装潢都比较旧式,点餐方面就系去到柜枱同店员落单俾钱,之后煮好就去返柜枱拎,同而家嘅快餐店集团方式一样。食物餐牌都挂晒喺餐厅内嘅墙身,而且食物啲餐牌其实都非常之有历史。食物种类方面主要是港式汉堡包、炸鸡髀、炸薯条、同埋港式面食。说时迟那时快食物都好快就煮好,店员会叫编号跟住就可以拎返去座位𠮶度食。今次就叫咗三样嘢主要都系港式嘅汉堡包、餐蛋面、同埋红豆冰。一开始就饮红豆冰先啦,红豆冰甜度适中而且入面嘅红豆粒非常之饱满软硬适中,咁热嘅天气底下饮呢个红豆冰真系消暑一流。双层牛肉蛋芝士汉堡包配沙律汁嚟到时新食当然唔少得就系叫呢个双层芝士蛋汉堡,汉堡全部都系餐厅自家制造之外,汉堡亦可以拣猪肉汉堡或者牛肉汉堡,而且酱汁都有几种选择可以睇返个人喜好决定。而我点解
时新快餐店门口外相片
有著真真正正香港特色餐厅嘅味道。
虽然门口唔算光鲜,但食品味道真系有保证。
双层牛肉蛋芝士汉堡包配沙律汁
而我点解会拣双层芝士蛋汉堡包,因为贪佢材料丰富咬落去口感非常之满足,汉堡包丰盈嘅肉汁、加埋鸡蛋嘅嫩滑、芝士嘅香同埋沙律酱嘅味道加埋一齐食真系好难用笔墨去形容,而且现有嘅集团快餐更加难食到。
餐蛋面
餐蛋面材料非常之简单两块午餐肉、一只半熟煎蛋、加上公仔面就系咁就完成。虽然做法普通,但系非常有香港嘅特色。
而进食期间除了可以重温旧日风味之外,亦对香港传统味道带点感慨,香港传统餐厅因为不同原因真系越来越少,希望大家有机会都可以试一试感受一下真正香港味道。