2020-05-29 118 浏览
厨师发办通常都系日本菜,但呢间黄店,提供既更似系香港菜!UO n主打创意料理,一共提供十二道菜式,但其实唔止十二道菜。菜式名无印喺餐牌上,只系上菜时店员会介绍。一黎有一道opening drink 系双色鱼籽梳打,有两种饮法,可以将鱼籽倒入杯度,一次过饮,又或者先食鱼籽后饮梳打。我地选择左前者,入口咬开鱼籽,感觉几特别。牛油果沙律,陈皮梅其实真身系牛油果,加埋落沙律都几夹。烟薰鸭胸同鹌鹑蛋。开盖后会有一阵烟雾,鸭胸同鹌鹑蛋食落都有浓浓既烟薰味道。剌身摆盘用左井字过三关既concept。可以以顺时针方向食,食到最后既海胆鱼几正。呢度菜叫泥士,用左盆栽做主题,用云吞皮包住海胆,可以加咖啡落去一齐食,几特别。废老汤用左平时咖啡用既虹吸壶方式去煮,再淋上海鲜啫喱到,热汤会将啫喱稍稍溶化。啫喱用左鱼去整,所以食落有鱼味,几鲜。单据系用左食用纸,所以都系可以食既!劲有创意。罚单写住日期系2047年7月1日,明既就会明呢日系点解,不过可能都唔驶到2047喇。下面配牛脷,够厚够淋,配埋烧菠萝几正。最底仲有架车仔,两碟系唔同款架。咸鱼白菜好出色,左边煎鱼系热食,几香。右边系用菜包住豆腐。底板写左香港加油
厨师发办通常都系日本菜,但呢间黄店,提供既更似系香港菜!

牛油果沙律,陈皮梅其实真身系牛油果,加埋落沙律都几夹。

咸鱼白菜好出色,左边煎鱼系热食,几香。右边系用菜包住豆腐。底板写左香港加油💛同埋狮子山下既歌词。

鱼虾蟹,碟用左平时既鱼虾蟹造型,极具香港风味。打开后系一件天妇罗,炸得香脆。

用菜包住三文鱼,入面都有啲酱汁,有食韩烧feel

甜品有三款,造型最特别系Lego,有以假乱真既感觉。