2023-05-21
如果要问到香港有边啲老牌餐厅真系一讲出嚟大家冇食过都听过既话,花园餐厅肯定系其中一个,不过要讲到食过而又好味嘅花园餐厅,恐怕上咗年纪先至会有呢个经验,因为而家花园餐厅已经远远唔及以前嘅味道感觉。本身行过感觉上似系美食沙漠嘅北角(个人感受),又系突然想食餐好少少嘅,想食海鲜又唔想食生冷刺身寿司,咁啱抬头望过去就见到呢个老品牌花园餐厅,心谂除咗锯扒印象中好似有海鲜食就即管去试一试反正附近都冇咩心头好.当时都大约五点几六点头入到店内,可以话系员工多个客,都可算系有啲惨惨地。一入到去就有位女侍应望过来,我都主动表示我一位,某程度上我唔就唔系好明,啲人点解会入店攞位,都唔主动出声几多位硬要等人嚟问。不过由于店里面大把位嘅关系,即使我一个人都好侍应都比我四人卡位坐。用迅雷不及掩耳嘅速度落咗杂锦海鲜铁板套餐,侍应问我要咩汤我讲咗两次要红汤,但系侍应依然追问我唯有话系要罗宋汤佢先明,然后连10秒都唔使碗汤同餐包已经送到我面前,可惜𠮶餐汤的而且确系淡茂茂,基本上连蕃茄味都欠奉,好似只系一个杂菜汤咁,个餐包都唔系热热地咁上只有轻微嘅温度不过另一方面好嘅系个海鲜餐,都唔使等够5分钟就已经上枱,骤眼睇落去真系
不过另一方面好嘅系个海鲜餐,都唔使等够5分钟就已经上枱,骤眼睇落去真系冇得顶。
个套餐里面包含嘅海鲜如下;
带子:表层块蛋皮包住带子几好味,不过印象中以前食𠮶啲带子系有好重咸香喺里面仲要好烟韧嘅,依家可以话系冇咩味,表层层蛋仲浓味过佢
青口:唔错,本身连壳上撩开个蛋酱𠮶阵时都见到青口系新鲜既
鱿鱼:做得几软熟,毕竟熟鱿鱼喺出边只要唔系食橡筋我就觉得好味
开边海虾:虾肉有少少削而且都几簿肉,不过有黑椒味冚住都OK嘅
会餐饮咖啡就真系差少少,求其揾间茶餐厅都好饮过佢。
铁板餐本身就唔差嘅,就当系帮衬吓啲老品牌,毕竟买少见少。