2021-05-09
朋友仔今日带我嚟呢间佢🤩极力推介嘅🇯🇵冲绳料理🏮居酒屋😋,一于就试吓地道嘅🤤冲绳风料理!前菜我哋拣咗🤤餐厅💪自家制嘅🥜花生豆腐,食落口感比一般豆腐来得结实,有少少🤏似水牛芝士嘅质感,而且每啖都充满🥜花生香味,系好独特嘅体验!呢个酸汁鲷鱼🐟好鲜味,肉质爽滑🤤甘甜,配上酸汁一齐食😋好醒胃!下面𠮶啲洋葱🧅吸晒啲酸汁,酸酸甜甜咁🤩又清爽又开胃!轻烧🔥宫崎🇯🇵和牛🐂,肉质鲜嫩😍无比,脂香十足,轻烧🔥到半生熟口感🤤层次丰富,配少少🤏葱花同埋明太子一齐😋食另有一番风味!呢个🦑墨鱼汁炒饭🍚系朋友仔极力👍推介嘅,墨鱼汁好香🤤鲜味浓郁,配上半生熟嘅🌞太阳蛋🥚捞埋一齐食😋感觉好幸福🥰。甜品呢朋友仔话必试👍佢嘅自家制冲绳风冬甩🍩同埋🤤海盐雪糕🍨。冲绳风冬甩其实系一个甜嘅炸面粉球,口感☺️系似极之松化嘅笑口枣👍,配埋😋海盐雪糕🍨一齐食可以令两样食物都提升去到另一个层次🥰!整体来讲呢度系🇭🇰香港少有嘅🤩高质素🇯🇵冲绳料理居酒屋🏮,食品多元化,好多都有冲绳风味同特色,装修带传统居酒屋🏮嘅风格,舒适温暖。好期待下次再嚟!