2023-07-13
位于红磡距离黄埔地铁站8分钟步程,店舖阔落有独立卡位,主打冒菜及川式小食,晚市提供自家秘制火锅及二峡烤鱼,今次嚟试吓呢度嘅烤鱼,可以先选择烤鱼种类,再选择口味,我同朋友今次试结合肥美结实肥美于一身嘅青江鱼,再另外点咗一啲凉菜同炸物,佢哋仲有卖台式珍珠奶茶可以一齐享用🫶🏻🤭青江鱼 我哋选择咗泡椒口味,泡菜经半年发酵,酸辣味道扑鼻,而且足700-800g份量,以长身火锅炉盛装,非常大盘的青江鱼,入口香酸带椒香劲,就连配菜嘅金菇菜同黑木耳都入哂味!不过因为火候好够,食到咁上下要加下水,如果唔系会有啲咸🫶🏻羊肉片 烤鱼可以另外加配火锅配料,虽然一碟只有10片,但呢份羊肉真系超正超香滑,带微微嘅羊肉脂肪质感,香而不膻,配埋汤底入口肉质爆发!蒜泥白肉 白肉带微软骨的状态,感觉是比较豪迈的蒜泥白肉,蒜蓉辣椒好足料,感觉更加惹味!四川传统酥肉 有少少似台式嘅盐酥鸡,而呈现粉红色的酥肉,外脆内软,略带脂肪爽口感,配合埋胡椒,十分香口。青椒皮蛋 非常传统嘅川式风味,见到皮蛋开哂花,呈现半透明嘅状态系高水平嘅皮蛋!配合秘制酱汁香辣软滑弹牙,令人齿颊留香💕白茶奶皇球 外脆内软的奶黄球,呈现微微淡紫色的Q弹外皮
青江鱼
羊肉片
蒜泥白肉
四川传统酥肉
青椒皮蛋
白茶奶皇球
外脆内软的奶黄球,呈现微微淡紫色的Q弹外皮,烟韧的表面配合白茶奶黄馅料,香滑甜蜜的滋味,蚂蚁人必点!
黑糖珍珠鲜奶
今餐加$20可要杯特饮,奶盖面层增加口感,配合得宜的珍珠黑糖,不会太甜,珍珠嘅感觉烟靭偏软,刚好用来解辣消暑享用 💕