2023-05-28
香港好少见到呢种燕三条系拉面,特色之处就系汤头上面会加上一层猪背部油脂🐷等啲汤冇咁易冻,而汤底就加入咗鱼干同其他海鲜熬煮而成🐟如果原味嘅话背脂嘅份量可以增量,见过有啲图片成碗都系白色,我就唔敢挑战喇🙈丸目Black $108 + $10春季期间限定嘅丸目Black,呢碗嘅汤底特别加入咗黑椒同埋虾油🦐所以成碗都系黑色,虽然Menu写住系辛口,但系入口嘅辣味主要系胡椒嘅微辛,系几容易接受到嘅辣😌汤底偏浓味,仲加入咗大量嘅蒜蓉同干蒜,令汤底更加惹味🧄虾油嘅味道相对就冇咁突出,可能个汤底本身已经好重口味嘅关系,背脂嘅存在感都唔系太重,呢款拉面配料嘅份量都几多😆猪腩肉片有成7-8块,食极都仲有🐽而面质就系比较粗身嘅曲面,几有咬口,索晒啲汤汁嘅味道,仲可以自由选择硬度,另外我亦都加咗只糖心蛋,味玉煮得啱啱好🍳蛋黄呈深橙色,非常诱人😋配菜仲有大量嘅芽菜同埋香葱,可以中和一下汤底嘅油腻,对我嚟讲呢种偏重口嘅拉面汤就难啲饮得晒🤣静冈蜜瓜梳打 $20呢度一坐低就会比一大壶冰水🧊呢种做法唔错,亦都有几款饮品嘅选择,今次就叫咗比较特别嘅蜜瓜梳打🍈蜜瓜嘅味道比想像中自然,冰冰凉凉咁好啱配埋拉面饮🤩
丸目Black $108 + $10
静冈蜜瓜梳打 $20