2024-10-10
系铜锣湾希慎行街~经过见到呢度都几多人排队,系食浙江菜嘅~所以我哋都入嚟试吓☺️☺️排咗一阵队终于到我哋啦,服务员嘅态度唔错,都算几亲切友善,店内环境都几清幽,有啲迷你嘅大树摆设🌳复古嘅装修,播住古典中式音乐,成个节奏好似放慢咗咁….1.东坡仔排$148排骨嘅猪香味都好突出,而且排骨肥瘦均匀,糖醋的味道恰到好处,而且酱汁均匀地包裹着东坡仔排!份量同样都算多~都唔错👍2.面饼酱香五花肉$98有啲类似食片皮鸭嘅感觉,入边有青瓜、大葱同埋片皮鸭酱,所以成个感觉好似食紧片皮鸭咁😛😛佢嘅五花肉肥瘦均匀,而且好厚身,啖啖肉,五花肉炸到好香好脆口,肥肉嘅酥油感觉的…都几好食~~不过建议要趁热食,今日好快就会冻啦😍3.蛤蜊丝瓜$88蛤蜊都几都有蛤蜊鲜味☺️而且俾咗好多粒蛤蜊!!!丝瓜清甜鲜味,配搭埋蛤蜊,两者将个汤底更加逼出鲜甜味~汤底有虾干、有姜、有蒜头🧄整体清清淡淡都唔错~~4.粉丝裹虾$108店家会将蒜蓉生虾同粉丝先放喺煲入边…再倒入豉油,然后喺食客面前用Gas炉当面煮熟~感觉望落都几新奇☺️粉丝的份量超多,而且粉丝充满浓郁嘅洋葱和酱油味!虾肉新鲜弹牙有虾味~而且虾都几大只!非常推荐~5.九曲红梅12/
1.东坡仔排$148
2.面饼酱香五花肉$98
3.蛤蜊丝瓜$88
4.粉丝裹虾$108
5.九曲红梅12/位
每位入座都会有一壶茶~茶底系九曲红梅,都算几好饮~呢个系预设咗每位都要饮的茶,所以个个人都必会饮到~~
整体嘅都唔错,而且质素都几好,香港好少有特色主题嘅菜系,如果要食浙江菜都系一个几好嘅选择👍