2024-01-05
突然间好冻,天气冻就会好想食米线!呢晚去咗小玛哥米线 ,原来原店「阿诗玛云南风味轩」大有来头,喺太古开业23年,储落不少熟客!米线汤底一共有5款选择,分别系金牌小锅汤米线、鲜菌蕃茄汤米线、香辣凉拌捞米线、豆花炸酱捞米线及猪骨清鸡汤米线。各自都可以拣2-4款配菜,丰俭由人。豆花炸酱捞米线(三𩠌$72)香港好少地方有得食豆花炸酱捞米线,当然要试吓! 就咁听豆花配炸酱好似风马牛不相及,但食落却发觉味道好夹!滑溜嘅豆花刚好中和左炸酱嘅腻感,入口仲多佐滑捋捋嘅口感,好食!配菜我拣咗鱼腐、白菜饺及弹牙虾球(+$8),虾球略为失望,如果有d调味会更好!金牌小窝汤米线(四𩠌$79)汤底麻香,第一啖先食到香味,落到喉咙却麻麻辣辣,非常过瘾刺激,汤底做得唔错!配料有鸭血、麻辣腩肉、麻辣肥肠同竹笙,腩肉略嫌比较薄切,厚身一点会较有口感!米线都免费跟咗热柠水或者糯米香茶,糯米香茶值得一试,解辣解腻一流!小玛哥除咗米线出名,呢度仲有另一个招牌名物—山珍气锅鸡 。价钱少贵,个确系好足料,吸收晒唔同材料嘅精华,超级鲜甜!饮完成个身都好暖!
豆花炸酱捞米线(三𩠌$72)
金牌小窝汤米线(四𩠌$79)