2023-02-24 285 浏览
有朋友仔问香港区有冇啲坐得舒服又气氛好好嘅大排档嘢食,我最近同朋友仔食过一间喺铜锣湾嘅,感觉都唔错,可以推荐俾大家!呢间舖头位于铜锣湾谢斐道地舖,地点位置一流,约朋友食饭绝对唔使惊揾唔到。舖头主打各类型嘅港式大排档风味小炒,而且饮酒嘅话更加有战斗碗提供,同朋友饮返两杯真系啱晒!今次本身想同朋友仔嚟食佢哋嘅煲仔饭,不过因为生意太好卖晒嘅关系,所以我哋都叫咗其他小菜试吓。椒盐脆鲜鱿入口粉浆唔会好厚,而且肉质都好QQ一咬就断开,脆卜卜咁最啱就系送酒。拔丝咕噜肉系佢哋其中一个招牌菜式,佢哋将咕噜肉嘅酱汁炒到有丝嘅效果令到酱汁充分包裹住炸肉,咕噜肉嘅脂肪含量比较低,入口啖啖肉,亦都冇咁有罪恶感,值得一试。菜心炒牛肉嘅牛肉超大片,CP值极高,而且佢哋嘅菜心入口都好爽脆,送饭绝对一流。总括嚟讲呢间餐厅,我觉得质素都好好,好适合约埋三五知己一齐一路倾偈一路食,大家如果去开铜锣湾一定要试吓!